Brandnetel Recepten

De Kruidenschool
 Brandnetel: een veelzijdig en heilzaam kruid!

Een van de mooiste voorjaarskruiden die ik ken is de Brandnetel: door velen verguisd als onkruid, terwijl het zoveel mooie toepassingen kent! Naast de bloedreinigende, opbouwende en geneeskrachtige eigenschappen wordt de brandnetel onder andere ook gebruikt om neteldoek mee te maken, haren te wassen, en te verwerken in heerlijke gerechtjes. Ook is het een waardevolle bodemverbeteraar (het haalt een teveel aan stikstof uit de bodem en geeft voedingstoffen terug) en biedt het huis aan de rupsen van tal van vlindersoorten. En zonder rupsen geen vlinders! Als je dit allemaal weet ga je toch met heel andere ogen naar de Brandnetel kijken?

In deze blog vind je een aantal tips en recepten:
  • Determineren Grote- en Kleine brandnetel
  • Brandnetel Oogsten
  • Recept Brandnetel Haarspoeling
  • Recept Brandnetel Kaaskoekjes
  • Recept Wilde dressing met Brandnetel
  • Recept Gerstrisotto met Brandnetel

Determineren Grote- en Kleine brandnetel:

Grote Brandnetel

De Grote Brandnetel (Urtica dioica, 'dioica' betekent 'tweehuizig') wordt, zoals de naam al doet vermoeden, een stuk groter dan de kleine. Hij kan wel tot 2,5m hoog worden! De Grote brandnetel is tweehuizig, wat betekent dat er zowel mannelijke als vrouwelijke planten zijn van deze soort.  De mannelijke planten hebben kortere zijtakken en de piepkleine bloemetjes zijn bij rijping geel van kleur,  de bloeiwijzen van de vrouwelijke planten zijn een soort pluimen van kleine groene bloemetjes. Het is een vaste plant met een woekerend wortelstelsel, en heeft naast brandharen ook ‘gewone’ haren.

De Grote Brandnetel 

De Grote Brandnetel (Urtica dioica, 'dioica' betekent 'tweehuizig') wordt, zoals de naam al doet vermoeden, een stuk groter dan de kleine. Hij kan wel tot 2,5m hoog worden! De Grote brandnetel is tweehuizig, wat betekent dat er zowel mannelijke als vrouwelijke planten zijn van deze soort.  De mannelijke planten hebben kortere zijtakken en de piepkleine bloemetjes zijn bij rijping geel van kleur,  de bloeiwijzen van de vrouwelijke planten zijn een soort pluimen van kleine groene bloemetjes. Het is een vaste plant met een woekerend wortelstelsel, en heeft naast brandharen ook ‘gewone’ haren.

Kleine brandnetel

De Kleine brandnetel (Urtica urens, ‘urens’ betekent ‘branden’) is dus kleiner, hij komt ongeveer tot kniehoogte. Hij is eenhuizig, eenjarig, heeft een wit penworteltje en enkel brandharen. Dat laatste maakt de Kleine brandnetel een stuk agressiever.


Het verschil tussen de twee is goed te zien aan de bloeiwijze: De bloemen van de grote brandnetel hangen in een soort aren naar beneden. De bloemtrosjes van de kleine brandnetel staan rechtop.


Beiden zijn bruikbaar, voor medicinale doeleinden heeft de Grote brandnetel de voorkeur.

Kleine Brandnetel:

De Kleine brandnetel (Urtica urens, ‘urens’ betekent ‘branden’)  is dus kleiner, hij komt ongeveer tot kniehoogte. Hij is eenhuizig, eenjarig,  heeft een wit penworteltje en enkel brandharen. Dat laatste maakt de Kleine brandnetel een stuk agressiever.


Het verschil tussen de twee is ook goed te zien aan de bloeiwijze: De bloemen van de grote brandnetel hangen in een soort aren naar beneden. De bloemtrosjes van de kleine brandnetel staan rechtop.


Beiden zijn bruikbaar, voor medicinale doeleinden heeft de Grote brandnetel de voorkeur.

Oogsten Brandnetel:

Als je verse brandnetels oogst zorg je er natuurlijk voor dat je zeker weet dat ze op een schone plek groeien, bijv. niet naast de snelweg, op hondenuitlaatplekken of vervuilde grond. Je stemt je eerst af op de plant en vraagt als het ware of het goed is dat je mag oogsten. We snijden of knippen vervolgens met een scherp mes of schaar (niet plukken, dat vindt de plant niet fijn) in rust en met respect voor de plant de jonge top- zo'n 4 tot 6 blaadjes van de bovenkant af. De jonge toppen zijn het lekkerst en het minst vezelig, en zo kan de brandnetel zich weer goed herstellen. Als je klaar bent bedank je de plant voor zijn gift.

Je kunt ook gedroogde biologische brandnetel kopen, maar ik vind werken met verse kruiden het fijnst.

Oogsten Brandnetel:

Als je verse brandnetels oogst zorg je er natuurlijk voor dat je zeker weet dat ze op een schone plek groeien, bijv. niet naast de snelweg, op hondenuitlaatplekken of vervuilde grond. Je stemt je eerst af op de plant en vraagt als het ware of het goed is dat je mag oogsten. We snijden of knippen vervolgens met een scherpe schaar- of mes (niet plukken, dat vindt de plant niet fijn) in rust en met respect voor de plant de jonge top af- zo'n 4 tot 6 blaadjes van de bovenkant. De jonge toppen zijn het lekkerst en het minst vezelig, en zo kan de brandnetel zich weer goed herstellen. Als je klaar bent bedank je de plant voor zijn gift.

Je kunt ook gedroogde biologische brandnetel kopen, maar ik vind werken met verse kruiden het fijnst.

BRANDNETEL RECEPTEN:

Zoals hierboven al beschreven is de brandnetel een enorm veelzijdig kruid!

De inwendige mens heeft er baat bij, bijvoorbeeld in de vorm van thee, tinctuur, of in gerechten... Ook voor de uitwendige mens is het een weldaad, bijvoorbeeld gebruikt in trekzalf, als haarspoeling, productie van neteldoek, als verfplant, papierplant... De lijst van toepassingen is te lang om op te noemen, hieronder een paar makkelijke recepten voor een voedende haarspoeling en een paar lekkere gerechtjes.


Let op: Brandnetel bevat histamine, bij overgevoeligheid voor histamine kan onderstaande recepten beter niet gebruiken.

RECEPT: 'Brandnetel haarspoeling':

RECEPT: 'Brandnetel Haarspoeling':

Een natuurlijk haarspoeling die de balans van je haar en hoofdhuid herstelt, waardoor de structuur verbetert en je haar gaat glanzen. Bovendien helpt het tegen vet haar, roos, en kalmeert het een geïrriteerde hoofdhuid.

Haar wassen Brandnetel spoeling verzachtend, glanzend haar, anti-roos, tegen vet haar

Benodigdheden:

  • Twee handen vol verse brandnetelbladeren of 6 eetlepels gedroogde bladeren
  • 400ml water
  • Pan of waterkoker
  • Zeef
  • Trechter
  • Gesteriliseerd flesje (flesje even in water koken, of ontsmetten met alcohol)


Werkwijze:

  • Kook het water 
  • Laat het water een paar minuten afkoelen tot +/- 80°C
  • Voeg het verse of gedroogde blad toe
  •  ongeveer 15 minuten laten trekken;
  • Zeef het mengsel af en vang het vocht op
  • Laat de ‘thee’ verder afkoelen maar hou het op kamertemperatuur;
  • Je kunt eventueel een scheutje (biologische) appelazijn toevoegen voor extra reinigings- en glanseffect.
  • Schenk de thee in een fles of flacon en neem mee naar de badkamer;
  • Gebruik na het wassen van je haren deze thee, door het langzaam over je haren te spoelen en het zo goed mogelijk te verdelen.
  • Naspoelen is niet nodig.


Houdbaarheid: Een week mits in de koelkast bewaard

Haar wassen Brandnetel spoeling verzachtend, glanzend haar, anti-roos, tegen vet haar

Benodigdheden:

  • Twee handen vol verse brandnetelbladeren of 6 eetlepels gedroogde bladeren
  • 400ml water
  • Pan of waterkoker
  • Zeef
  • Trechter
  • Gesteriliseerd flesje (flesje even in water koken, of ontsmetten met alcohol)

Werkwijze:

  • Kook het water 
  • Laat het water een paar minuten afkoelen tot +/- 80°C
  • Voeg het verse of gedroogde blad toe
  •  ongeveer 15 minuten laten trekken;
  • Zeef het mengsel af en vang het vocht op
  • Laat de ‘thee’ verder afkoelen maar hou het op kamertemperatuur;
  • Je kunt eventueel een scheutje (biologische) appelazijn toevoegen voor extra reinigings- en glanseffect.
  • Schenk de thee in een fles of flacon en neem mee naar de badkamer;
  • Gebruik na het wassen van je haren deze thee, door het langzaam over je haren te spoelen en zo goed mogelijk te verdelen.
  • Naspoelen is niet nodig.

Houdbaarheid:Een week mits in de koelkast bewaard

RECEPT: 'Brandnetel-Kaaskoekjes':

Dit recept is met brandnetel, maar ze zijn ook niet te versmaden met andere voorjaarskruiden zoals daslook, zevenblad of kraailook.

Benodigdheden:

  • 1 flinke hand vol brandnetels of een klein handje gedroogde brandnetels (of andere wilde kruiden)
  • 300 gram speltmeel of ander meel
  • 200 gram roomboter op kamertemperatuur
  • 150 gram geraspte belegen kaas
  • 2 eierdooiers
  • mespunt zout


Werkwijze:

  • Was de verse brandnetels goed, droog ze en snijd of knip ze in kleine stukjes. 
  • Meng het meel, de roomboter, brandnetels, eierdooiers en 125 gram geraspte kaas goed door elkaar totdat je een vaste bal deeg hebt. 
  • Rol deze bal in een of meerdere rolletjes van ca. 3 cm doorsnede, zodat je er ronde plakken van kunt afsnijden. 
  • Leg de rollen met wat folie er overheen een half uurtje in de koelkast. 
  • Verwarm de oven voor op 175 °C. 
  • Haal de rollen uit de koelkast en snijd ze in dunne plakjes van ongeveer 2,5 mm. 
  • Leg ze op een met bakpapier bekleed bakblik. 
  • Verdeel de rest van de kaas over de ronde kaaskoekjes. 
  • Bak de kaaskoekjes goudgeel/lichtbruin in 20 min. Blijf in de buurt om te checken of het niet te hard gaat

Heerlijk voor de hartige trek!

Benodigdheden:

  • 1 flinke hand vol brandnetels of een klein handje gedroogde brandnetels (of andere wilde kruiden)
  • 300 gram speltmeel of ander meel
  • 200 gram roomboter op kamertemperatuur
  • 150 gram geraspte belegen kaas
  • 2 eierdooiers
  • mespunt zout

Werkwijze:

  • Was de verse brandnetels goed, droog ze en snijd of knip ze in kleine stukjes. 
  • Meng het meel, de roomboter, brandnetels,  eierdooiers en 125 gram geraspte kaas goed door elkaar totdat je een vaste bal deeg hebt. 
  • Rol deze bal in een of meerdere rolletjes van ca. 3 cm doorsnede, zodat je er ronde plakken van kunt afsnijden. 
  • Leg de rollen met wat folie er overheen een half uurtje in de koelkast. 
  • Verwarm de oven voor op 175 °C. 
  • Haal de rollen uit de koelkast en snijd ze in dunne plakjes van ongeveer 2,5 mm. 
  • Leg ze op een met bakpapier bekleed bakblik. 
  • Verdeel de rest van de kaas over de ronde kaaskoekjes. 
  • Bak de kaaskoekjes goudgeel/lichtbruin in 20 min. Blijf in de buurt om te checken of het niet te hard gaat

Heerlijk voor de hartige trek!

RECEPT: 'Wilde dressing met Brandnetel':

Brandnetel is in het voorjaar op zijn allerlekkerst. Voor daslook is het misschien nog nét iets te vroeg nu, maar dit kan je ook door knoflook vervangen:

Benodigdheden:

  • 1 eetl tahin
  • 3 eetl water
  • 6 blaadjes daslook (of een teentje knoflook)
  • handvol brandnetelblad
  • sap van 1/2 citroen
  • snufje zeezout

Werkwijze:

  • Blancheer het brandnetelblad kort in kokend water. 1 minuut is voldoende.
  • Schep de blaadjes uit het water, laat afkoelen en pers ze goed uit.
  • Roer de tahin los met het water.
  • Voeg het citroensap toe, samen met de fijngesnippperde daslookblaadjes of de knoflook
  • Mix de brandnetel erdoor en breng op smaak met zeezout.

Brandnetel dressing vitaminen mineralen gezondheid recept wildplukken geneeskrachtige kruiden

Benodigdheden:


  • 1 eetl tahin
  • 3 eetl water
  • 6 blaadjes daslook (of een teentje knoflook)
  • handvol brandnetelblad
  • sap van 1/2 citroen
  • snufje zeezout


Werkwijze:



  • Blancheer het brandnetelblad kort in kokend water. 1 minuut is voldoende.
  • Schep de blaadjes uit het water, laat afkoelen en pers ze goed uit.
  • Roer de tahin los met het water.
  • Voeg het citroensap toe, samen met de fijngesnippperde daslookblaadjes of de knoflook
  • Mix de brandnetel erdoor en breng op smaak met zeezout.


RECEPT: 'Gerstrisotto met Brandnetel en Daslook':

Benodigdheden:

  • Een kleine emmer jonge brandneteltoppen
  • Een paar daslookbladeren (of knoflookteentjes)
  • 1 ui
  • Olijfolie of roomboter
  • 200 g parelgerst of risottorijst 
  • 700 ml brandnetelbouillon (recept hieronder)
  • 70 g Parmezaanse of oude kaas
  • Zwarte peper
  • Keltisch zeezout
  • Optioneel: een handvol madeliefjes (die zijn eetbaar!)


Werkwijze:

  • Doe de brandnetels in een pan met 1 l bouillon.
  • De bouillon kan je zelf trekken of je kan bouillonpoeder of een –blokje gebruiken. 
  • Breng de bouillon zachtjes aan de kook en kook de brandnetels 5 minuten. 
  • Giet de bouillon af door een zeef en druk het vocht uit de brandnetels. 
  • Vang het vocht op in een kom. 
  • Snijd de gekookte brandnetels fijn. 
  • Snijd de daslookbladeren in kleine reepjes en de ui in stukjes. 
  • Fruit de ui in de olie of boter tot ze glazig is. 
  • Voeg de gerst toe, bak even mee en roer de daslookbladeren en brandnetels er doorheen. 
  • Voeg beetje bij beetje ongeveer 700 ml van de bouillon toe tot de gerst al het vocht heeft opgenomen en gaar is. 
  • Rasp de kaas en roer door de risotto heen en voeg ruim zwarte peper toe. 
  • Proef en voeg eventueel wat zout toe. 
  • Roer en serveer met een paar madeliefjes.

Benodigdheden:

  • Een kleine emmer jonge brandneteltoppen
  • Een paar daslookbladeren (of een paar knoflookteentjes)
  • 1 ui
  • Olijfolie of roomboter
  • 200 g parelgerst of risottorijst 
  • 700 ml brandnetelbouillon (recept hieronder)
  • 70 g Parmezaanse of oude kaas
  • Zwarte peper
  • Keltisch zeezout
  • Optioneel: een handvol madeliefjes (die zijn eetbaar!)

Werkwijze:

  • Doe de brandnetels in een pan met 1 l bouillon.
  • De bouillon kan je zelf trekken of je kan bouillonpoeder of een –blokje gebruiken. 
  • Breng de bouillon zachtjes aan de kook en kook de brandnetels 5 minuten. 
  • Giet de bouillon af door een zeef en druk het vocht uit de brandnetels. 
  • Vang het vocht op in een kom. 
  • Snijd de gekookte brandnetels fijn. 
  • Snijd de daslookbladeren in kleine reepjes en de ui in stukjes. 
  • Fruit de ui in de olie of boter tot ze glazig is. 
  • Voeg de gerst toe, bak even mee en roer de daslookbladeren en brandnetels er doorheen. 
  • Voeg beetje bij beetje ongeveer 700 ml van de bouillon toe tot de gerst al het vocht heeft opgenomen en gaar is. 
  • Rasp de kaas en roer door de risotto heen en voeg ruim zwarte peper toe. 
  • Proef en voeg eventueel wat zout toe. 
  • Roer en serveer met een paar madeliefjes.

Veel plezier en eet smakelijk!


Kruidige Groet,


Gerry

Vond je deze blog leuk? Deel hem gerust!

Misschien vind je deze blogs ook leuk:

Zelf fermenteren Recept Kruidenschool
29 september 2025
DYI Fermenteren: gezond, lekker én goedkoop! Voedsel krijgt meer smaak en is langer houdbaar. Als bonus ontstaan er vaak probiotica die onze darmflora ondersteunen.
Nieuwsbrief Kruidenschool augustus 2025
25 augustus 2025
Veelzijdige geneeskracht van de Braam, Vakopleiding Kruidengeneeskunde, Kruidentuin, Kortingscode cursus: De overgang: een holistische benadering. Nieuwsbrief De Kruidenschool
Braam geneeskracht Kruidenschool
door De Kruidenschool 20 augustus 2025
Wist je dat in de Kruidengeneeskunde gebruik wordt gemaakt van de geneeskracht van het volwassen braamblad? Lees hier meer en ga zelf aan de slag met de recepten
Meer posts

Misschien vind je deze blogs ook interessant:

Zelf fermenteren Recept Kruidenschool
29 september 2025
DYI Fermenteren: gezond, lekker én goedkoop! Voedsel krijgt meer smaak en is langer houdbaar. Als bonus ontstaan er vaak probiotica die onze darmflora ondersteunen.
Nieuwsbrief Kruidenschool augustus 2025
25 augustus 2025
Veelzijdige geneeskracht van de Braam, Vakopleiding Kruidengeneeskunde, Kruidentuin, Kortingscode cursus: De overgang: een holistische benadering. Nieuwsbrief De Kruidenschool
Braam geneeskracht Kruidenschool
door De Kruidenschool 20 augustus 2025
Wist je dat in de Kruidengeneeskunde gebruik wordt gemaakt van de geneeskracht van het volwassen braamblad? Lees hier meer en ga zelf aan de slag met de recepten
Vlier Nieuwsbrief Kruidenschool
30 mei 2025
Nieuwe kruidentuin, Medicinale recepten, Kamille, Goudsbloem, Valeriaan, Scharlei, Sint janskruid, Engelwortel, Melisse, Guldenroede, Honingklaver, Hartgespan,
door De Kruidenschool 16 maart 2025
Verhuis, kruidige maartroerselen en recepten De lente is voelbaar, een (op)nieuw begin. Knoppen staan op het punt van uitbarsten, jong leven laat zijn kenmerkende frisheldere groen boven de donkere aarde zien en vogels kondigen uitbundig de ochtend aan. Het bruist van de nieuwe energie! In deze nieuwsbrief lees je over onze verhuizing, weetjes over diverse voorjaarskruiden en natuurlijk recepten! Verhuis (dichtbij) Ook voor de Kruidenschool breekt een geheel nieuwe cyclus aan: we gaan verhuizen! De bewegingen van deze lente voeren ons naar een nieuwe locatie: Het Groene veld in Amsterdam noord. Een bruisend, lommerrijk gebied op de grens van stad en land waar kunstenaars, buurtbewoners en sociale initiatieven werken aan bijzondere projecten. Vanaf 1 april zullen alle workshops, trainingen en de lessen van de Vakopleiding Kruidengeneeskunde op deze bijzondere plek te volgen zijn, in de sociale ruimte op de begane grond van het Poortgebouw. Het Groene veld is goed bereikbaar met de auto en bevindt zich op ongeveer tien minuten loopafstand van metrostation Amsterdam noord. Ons nieuwe adres vanaf 1 april De Kruidenschool Het Groene Veld (sociale ruimte van het Poortgebouw) G.J. Scheurleerweg 212c 1027 BA Amsterdam We zijn trots dat we hier onze activiteiten verder mogen ontplooien!
door De Kruidenschool 2 februari 2025
Open dag Vakopleiding Kruidengeneeskunde: 13 april 2025 In september start op De Kruidenschool in Amsterdam het nieuwe cursusjaar van de Vakopleiding Kruidengeneeskunde van Het Kruidenrijk. De vierjarige vakopleiding is er voor iedereen die interesse heeft in natuurlijke geneeskunde. Er is geen vooropleiding nodig. Er zijn twee tijdvakken (13:00 tot 14:15 en 14:30 tot 15:45) Geef je tijdig op via onderstaand aanmeldingsformulier want er zijn beperkte plekken. Heb je gereserveerd maar kun je onverhoopt niet kunnen komen? Laat dit dan alsjeblieft weten, mensen op de wachtlijst staan zijn blij met jouw plekje. Let op : vanaf 1 april verhuist De Kruidenschool naar een nieuwe locatie, namelijk: De Kruidenschool Het Groene Veld (sociale ruimte van het Poortgebouw) G.J. Scheurleerweg 212c 1027 BA Amsterdam *De Vakopleiding in Amsterdam wordt gefaciliteerd op de locatie van De Kruidenschool. De opleiding zelf wordt verzorgd door Het Kruidenrijk. Voor meer informatie over de opleiding of direct inschrijven kun je terecht op de website van het Kruidenrijk .`.
DIY cadeautjes natuurlijke verzorgingsproducten De Kruidenschool
door De Kruidenschool 11 december 2024
Met deze recepten voor natuurlijke verzorgingsproducten wordt cadeautjes maken een feestje! Leuk om weg te geven maar natuurlijk ook lekker om zelf te gebruiken.
Appel-glĂĽhwein recept voor warme appelsap met specerijen - non alcoholische glĂĽhwein
door De Kruidenschool 6 december 2024
Appelsap-glüh 'wein' - Een winters recept voor een alcoholvrije variant van glühwein met verwarmende specerijen dat doet denken aan de smaak van 'vloeibare appeltaart'
Kerstmarkt 2024 - Kruidenschool
door De Kruidenschool 29 november 2024
Kom zelf kruidige cadeautjes maken voor een klein prijsje bij De Kruidenschool op de duurzame kerstmarkt! Leuk om weg te geven of zelf te gebruiken.
door De Kruidenschool 31 oktober 2024
Een bijzonder specerij die ons hart verwarmt Stoofpeertjes, appeltaart, een snuifje over de appelmoes, zoete broodjes, hartiger oosterse gerechten: Kaneel is het kruid dat ons verwarmt en vrolijk maakt, speciaal tijdens de koudere dagen. Historie Kaneel kent een lange geschiedenis, het wordt al eeuwenlang in verschillende culturen gebruikt. Zo werd kaneel gebruikt door de oude Egyptenaren als onderdeel in hun balsemproces, gebruikten de Romeinen kaneel als parfum, wordt kaneel in de bijbel genoemd als ingrediënt voor heilige zalfolie en was het kruid in de Middeleeuwen zo waardevol at het meer waard was dan goud! Verschillende soorten kaneel Kaneel is afkomstig van de binnenbast van verschillende boomsoorten uit de Cinnamomum-familie die in tropische klimaten gekweekt worden. We kennen verschillende soorten, in deze blog heb ik het over de Ceylon kaneel die zijn oorsprong vindt in Sri Lanka (dat voorheen de naam Ceylon droeg). Oogst Voor de oogst wordt de boomschors met een hamer geklopt om de kernschors los te maken. De kernschors wordt in lange repen afgepeld en in lagen gelegd die omkrullen tijdens het droogproces. Vervolgens worden deze, wanneer het droogproces voltooid is, tot kleine stokjes (kaneelpijpjes) gehakt. Wat een werk hè? En wist je dat schors pas na twee à drie jaar geoogst kan worden, wanneer de boom volwassen is? Zo ga je dat pijpje kaneel toch met heel andere ogen zien Gezondheidsvoordelen Aan kaneel wordt een scala aan geneeskrachtige eigenschappen toegeschreven. De wetenschap buigt zich hier met interesse over (*meer onderzoek is nodig) Zo wordt er onder andere geschreven dat het een antioxidante, ontstekingsremmende, antimicrobiële en schimmeldodende werking zou hebben en verschillende bronnen hebben het erover dat kaneel de insulinegevoeligheid- en vetstofwisseling positief kan beïnvloeden. Te denken valt bijvoorbeeld aan een lepeltje honing met kaneel bij hoest, beiden werken ontstekingsremmend en antimicrobieel. Een geraspt appeltje met een snufje kaneel bij misselijkheid. Wanneer men weinig tot geen eetlust heeft kan dit een goed te verdragen hapje zijn waardoor men toch iets binnenkrijgt. Of een voedzaam 'anti oxidant' ontbijtje van warme havermout met een snufje kaneel en blauwe bessen (de bessen niet mee laten koken). Zo simpel kan het zijn. (Voor medicinale toepassingen kan men zich beter laten begeleiden door een deskundige) Essentiële olie Naast het gebruik in onze voeding is er ook een mooie essentiële olie van kaneel verkrijgbaar. De geur is zeer krachtig, warm-kruidig, zoet en typisch voor kaneel. Het vormt een belangrijke component in oriëntaalse parfums. Ook over de etherische olie kan men lezen dat deze antibacterieel, mogelijk anti- viraal, schimmeldodend , antiseptisch, parasietenbestrijdend, licht krampstillend, sterk doorbloedingsbevorderend en samentrekkend werkt. Kaneel werkt verwarmend waardoor spanningen in het lichaam afnemen. Veel crèmes en oliën tegen spierpijn bevatten om die reden ook kaneel. Omdat etherische olie als het ware de ‘essentie’ van de plant bevat, werkt deze vele malen sterker dan de kaneel in onze voeding. *Net als vele andere kruiden kent Kaneel ook contra-indicaties. Af en toe een snufje kaneel door de voeding kan als relatief veilig beschouwd worden, extra voorzichtigheid is geboden (bij met name het gebruik van de etherische olie) door onder meer zwangeren, baby’s, jonge kinderen, mensen met diabetes/diabetes medicatie en mensen met hart/doorbloedingsproblematiek of medicatie. Raadpleeg in dat geval een deskundige alvorens kaneel te gebruiken.

Workshops en Cursussen: