Blogopmaak

Vlier - Sambucus Nigra

De Kruidenschool

De apotheek aan huis:

De Vlier is een van mijn favoriete kruiden: ze is een van de meest gulle gevers die ik ken. Ze is alom bekend en geliefd: in mei-juni draagt ze heerlijk geurende bloesems met voedzaam stuifmeel en zoete nectar, in de loop van augustus heeft ze een metamorfose ondergaan en hangt ze vol glanzend zwarte bessen die vol vitaminen en mineralen zitten. Zowel mens als dier maken dankbaar gebruik van haar overvloed! Een van de zeer toepasselijke volksnamen van de Vlier is ‘de apotheek aan huis’. Niet verwonderlijk als je kijkt naar haar vele toepassingen:

Kruidenweetjes:

De zoete bloesem kunnen we gebruiken om tinctuur van te maken, en laten zich verwerken in tal van smakelijke recepten. Aan het zachte voorkomen en de zoete geur van de bloesem kun je al een beetje afleiden dat ze op ons een verzachtende en zuiverende werking heeft: zo reguleert ze koorts, kalmeert ze allerlei ontstekingen en is een grote hulp bij griep en verkoudheid. 

Als we de herfst naderen heeft de Vlier een transformatie ondergaan, van ‘jonge deerne’ naar ‘oude wijze vrouw’. De vrolijk rechtopstaande bloemschermen hebben plaatsgemaakt voor glanzend zwarte bessen die in zware trossen naar beneden hangen. Net als de mens, wanneer wij  in de herfst van ons leven zijn gekomen, ziet de Vlier er een beetje gebogen en vermoeid uit. De kleur rood laat zich prominent zien: de steeltjes waaraan de bessen hangen zijn rood gekleurd, en de bessen bevatten dieprood sap. Hiermee laat de vlier zien dat ze via ons bloed (opruimen van vervuiling en ontstekingen) onze weerstand een boost kan geven.

Ook het blad en de bast van de vlier kunnen we gebruiken. Wist je dat de geur van het blad muggen en vliegen op afstand houdt? Je kunt er o.a. een mooi anti-muggenmiddel van maken. Met deze kennis is het niet raar dat men vroeger er altijd voor zorgde om op het boerenerf een Vlier te planten!


Haar naam ‘Sambucus Nigra’ dankt ze aan ‘Sambyke’- een uit vlierhout vervaardigd harpje, en ‘Nigra’ wat zwart betekent- naar haar donkere bessen.

Kruidenweetjes:

Keukenweetjes:

Bloesem:


Met de vlier kun je eindeloos veel kanten op: van de bloesems kunnen we limonade, siroop, thee of ‘vlierchampagne’ maken, en ze laten zich ook in zoete gerechten verwerken zoals de bekende vlierpannenkoekjes. 

Oogsten: pluk op een schone plek van een vlier die ruim in de bloesem staan, en neem niet meer dan je nodig hebt.  Oogst als de schermen mooi open staan en er veel stuifmeel op zit. Schud de schermen voorzichtig uit om ze te ontdoen eventuele beestjes, maar was ze niet-  anders spoel je het kostbare stuifmeel weg! Je kunt de schermen meteen verwerken, of laten drogen op papier.



Bloesem:

De zoete bloesem kunnen we gebruiken om tinctuur van te maken, en laten zich verwerken in tal van smakelijke recepten. Aan het zachte voorkomen en de zoete geur van de bloesem kun je al een beetje afleiden dat ze op ons een verzachtende en zuiverende werking heeft: zo reguleert ze koorts, kalmeert ze allerlei ontstekingen en is een grote hulp bij griep en verkoudheid.



Goudsbloem Kruidenwater Culinair Dille Dropplant Citroenmelisse Kruidenschool


Bessen:
Richting de herfst heeft de Vlier een transformatie ondergaan, van ‘jonge deerne’ naar ‘oude wijze vrouw’. De vrolijk rechtopstaande bloemschermen hebben plaatsgemaakt voor glanzend zwarte bessen die in zware trossen naar beneden hangen. Net als de mens, wanneer wij in de herfst van ons leven zijn gekomen, ziet de Vlier er een beetje gebogen en vermoeid uit. De kleur rood laat zich prominent zien: de steeltjes waaraan de bessen hangen zijn rood gekleurd, en de bessen bevatten dieprood sap. Hiermee laat de vlier zien dat ze via ons bloed (opruimen van vervuiling en ontstekingen) onze weerstand een boost kan geven.




Bast en Blad:

Ook het blad en de bast van de vlier kunnen we gebruiken. Wist je dat de geur van het blad vliegen en muggen op afstand houdt? Je kunt er o.a. een mooi anti-muggenmiddel van maken. Met deze kennis is het niet raar dat men vroeger op het boerenerf er altijd voor zorgde om een Vlier te planten!


Bessen:


Ook de bessen kunnen wij ons goed laten smaken in de vorm van sap, siroop, jam, wijn, of meegebakken in zoete gerechten als muffins.

(let op: i.v.m. de blauwzuurglycosiden in de pitjes is het belangrijk om voor consumptie de bessen eerst goed uit te koken!)

Bast en Blad: 


Ook het blad en de bast van de vlier kunnen we gebruiken. Wist je dat de geur van het blad ongedierte op afstand houdt? Je kunt er o.a. een mooi anti-muggenmiddel van maken. Met deze kennis is het niet raar dat men vroeger op het boerenerf er altijd voor zorgde om een Vlier te planten!





Haar naam ‘Sambucus Nigra’ dankt ze aan ‘Sambyke’- een uit vlierhout vervaardigd harpje, en ‘Nigra’ wat zwart betekent- naar haar donkere bessen.

Tuinweetjes:

Keukenweetjes:

Goudsbloem Vlinders Waardplant Kruidentuin Moestuin Calendula

De Vlier is een grote bladverliezende struik die zo’n 3 tot 7 meter hoog wordt en naarmate ze groter wordt eigenlijk meer op een boom lijkt. De jonge twijgen zijn groen en buigzaam, als deze ouder worden verhouten ze en krijgen een grijsbruine kleur. De takken hebben van binnen een wit ‘merg’. Omdat de Vlier over een enorme groeikracht beschikt laat ze zich makkelijk snoeien als ze te groot wordt voor je tuin, het beste snoei je rond maart als de ergste vorst voorbij is en voordat de bloesem begint te vormen.

Rond mei genieten we van haar geurende crème kleurige bloesems, en rond augustus van haar sappige paars/zwarte bessen. Een waardevolle toevoeging voor elke tuin voor de mens- bestuivende insecten en vogels.


Met de vlier kun je  eindeloos veel kanten op: van de zoete bloesems kunnen we limonade, siroop, thee of ‘vlierchampagne’ maken, en ze smaken heerlijk in zoete gerechten zoals de bekende vlierpannenkoekjes. 


Oogsten: pluk op een schone plek van een vlier die ruim in de bloesem staat, en neem niet meer dan je nodig hebt. We laten voldoende bloesem hangen voor de insecten, en vogels die zich later in het jaar tegoed doen aan de bessen.

Oogst als de schermen mooi open staan en er veel stuifmeel op zit. Schud de schermen voorzichtig uit om ze te ontdoen van eventuele beestjes, maar was ze niet- anders spoel je het kostbare stuifmeel weg! Je kunt de schermen meteen verwerken of  drogen op papier.



Ook de bessen kunnen wij ons goed laten smaken in de vorm van sap, siroop, jam, wijn, of meegebakken in zoete gerechten als muffins.

(let op: i.v.m. de blauwzuurglycosiden in de pitjes is het belangrijk om voor consumptie de bessen eerst goed uit te koken!)



Tuinweetjes:


De Vlier is een grote bladverliezende struik die zo’n 3 tot 7 meter hoog wordt en naarmate ze groter wordt eigenlijk meer op een boom lijkt. De jonge twijgen zijn groen en buigzaam, als deze ouder worden verhouten ze en krijgen een grijsbruine kleur. De takken hebben van binnen een wit ‘merg’. Omdat de Vlier over een enorme groeikracht beschikt laat ze zich makkelijk snoeien als ze te groot wordt voor je tuin, het beste snoei je rond maart als de ergste vorst voorbij is en voordat de bloesem begint te vormen.

Rond mei genieten we van haar geurende crème kleurige bloesems, en rond augustus van haar sappige paars/zwarte bessen. Een waardevolle toevoeging voor elke tuin voor de mens- bestuivende insecten en vogels.

Recept Vlierbloesemchampagne:



Een verfrissend, licht mousserende drankje: heerlijk voor op een zomerse dag en heel simpel om te maken!




Benodigdheden:


  • 6 à 7 vlierbloemenschermen (volledig geopend, zodat ze veel stuifmeel bevatten)
  • 300 gram suiker
  • 2 liter water
  • 1 eetlepel appelciderazijn
  • 1 biologische citroen
  • 2 flessen



Bereiding:


  1. Vul een pan met water, suiker en appelciderazijn en roer goed door tot de suiker is opgelost. Leg dan de vlierbloesemschermen in het water en top af met de in plakjes gesneden citroen.
  2. Laat dit mengsel 24 uur op een warme plek trekken (bijvoorbeeld op de vensterbank in de zon).
  3. Zeef de volgende dag het mengsel af door een schone thee- of kaasdoek, en vul de flessen tot ¾ vol. Het is belangrijk om de flessen niet helemaal vol te gieten omdat er tijdens het fermentatieproces koolzuurgas ontstaat, als de druk nergens naartoe kan- kan je fles ‘ontploffen’.
  4. In de eerste week haal je elke dag voorzichtig de dop even van de fles zodat het overtollige gas kan ontsnappen.
  5. Na een week of twee is je vlierbloesemchampagne klaar!



Een verfrissend, licht mousserende drankje: heerlijk voor op een zomerse dag en heel simpel om te maken!


Benodigdheden:

  • 6 à 7 vlierbloemenschermen (volledig geopend, zodat ze veel stuifmeel bevatten)
  • 300 gram suiker
  • 2 liter water
  • 1 eetlepel appelciderazijn
  • 1 biologische citroen
  • 2 flessen


Bereiding:


  1. Vul een pan met water, suiker en appelciderazijn en roer goed door tot de suiker is opgelost. Leg dan de vlierbloesemschermen in het water en top af met de in plakjes gesneden citroen.
  2. Laat dit mengsel 24 uur op een warme plek trekken (bijvoorbeeld op de vensterbank in de zon).
  3. Zeef de volgende dag het mengsel af door een schone thee- of kaasdoek, en vul de flessen tot ¾ vol. Het is belangrijk om de flessen niet helemaal vol te gieten omdat er tijdens het fermentatieproces koolzuurgas ontstaat, als de druk nergens naartoe kan- kan je  fles ‘ontploffen’.
  4. In de eerste week haal je elke dag voorzichtig de dop even van de fles zodat het overtollige gas kan ontsnappen.
  5. Na een week of twee is je vlierbloesemchampagne klaar!




Recept Vlierbloesempannenkoekjes:


Een mooie reden voor een lekkere wandeling- en eenmaal thuisgekomen maak je heerlijke pannenkoekjes met een twist:


Benodigdheden voor 2 personen:

  •  10 vlierbloesemschermen 
  • 2 kopjes melk
  • 2 kopjes bloem
  • 2 eieren
  • snufje zout
  • een scheutje olie om in te bakken 

Bereiding:


  1. Mix de ingrediënten voor het beslag tot het een mooi glad mengsel en verhit de olie in een een pan.
  2. Pak de Vlierbloesem aan het steeltje en haal de bloemschermen door het beslag.
  3. Doe de bloesem meteen in de pan met de schermen naar beneden, en druk de bloesem een beetje aan in het deeg. Knip tijdens het bakken vast het steeltje dat nog aan de bloesem zit af, dit eet je niet op!
  4. Als de onderkant van de pannenkoek droog is keer je ‘m om zodat ook de andere kant een mooi goudbruin kleurtje krijgt.
  5. Op zichzelf al een heerlijk gerecht, wat extra feestelijk wordt als je er bijvoorbeeld aardbeien, bessen, munt en honing bij serveert!



Benodigdheden voor 2 personen:



  •  10 vlierbloesemschermen 
  • 2 kopjes melk
  • 2 kopjes bloem
  • 2 eieren
  • snufje zout
  • een scheutje olie om in te bakken 




Bereiding:


  1. Mix de ingrediënten voor het beslag tot het een mooi glad mengsel is en verhit de olie in een een pan.
  2. Pak de Vlierbloesem aan het steeltje en haal de bloemschermen door het beslag.
  3. Plaats meteen met de schermen naar beneden in de pan. Druk de bloesem een beetje aan in het deeg, en knip tijdens het bakken vast het steeltje dat nog aan de bloesem zit af (dit eet je niet op!).
  4. Als de onderkant van de pannenkoek droog is keer je ‘m om zodat ook de andere kant een mooi goudbruin kleurtje krijgt.
  5. Op zichzelf al een heerlijk gerecht, wat extra feestelijk wordt als je er bijvoorbeeld aardbeien, bessen, munt en honing bij serveert!


Let op:

  • Pluk alleen waar het mag en nooit in beschermde natuurgebieden.
  • Pluk alleen op schone (onvervuilde) plekken, dus bijvoorbeeld niet langs de autoweg of een industrieterrein. 
  • Pluk alleen datgene wat je met zekerheid kunt identificeren. Niet alle planten en kruiden zijn eetbaar, sommigen kunnen zelfs giftig zijn.
  • Pluk alleen op plekken waar de plant in grote aantallen voorkomt, neem alleen een hoeveelheid voor jezelf mee en laat altijd wat staan.
  • Pluk nooit planten of paddenstoelen die zeldzaam en/of beschermd zijn.


Vond je deze blog leuk? Deel hem gerust!

Misschien vind je deze blogs ook leuk:

Engelwortel, Angelica archangelica, geneeskrachtige kruiden, De Kruidenschool
door De Kruidenschool 04 mei, 2024
Engelwortel, het geneeskrachtige kruid dat hemel en aarde verbindt
door De Kruidenschool 01 mei, 2024
Meifeest op kinderboerderij De Buiktuin met kruidenactiviteiten van De Kruidenschool
Hondsdraf, Glechoma hederacea, De Kruidenschool
door De Kruidenschool 25 apr., 2024
Hondsdraf, een klein bescheiden kruidje met grote geneeskrachtige eigenschappen.
Meer posts

Misschien vind je deze blogs ook interessant:

Engelwortel, Angelica archangelica, geneeskrachtige kruiden, De Kruidenschool
door De Kruidenschool 04 mei, 2024
Engelwortel, het geneeskrachtige kruid dat hemel en aarde verbindt
door De Kruidenschool 01 mei, 2024
Meifeest op kinderboerderij De Buiktuin met kruidenactiviteiten van De Kruidenschool
Hondsdraf, Glechoma hederacea, De Kruidenschool
door De Kruidenschool 25 apr., 2024
Hondsdraf, een klein bescheiden kruidje met grote geneeskrachtige eigenschappen.
Speenkruid Nieuwsbrief Kruidenschool
door De Kruidenschool 29 feb., 2024
Lentesmaakjes, Geneeskrachtige voorjaarsbloeiers, Speciale Schrikkeldagkortingen - 29-02-2024 Daslook, Speenkruid, Look-zonder-Look, Wilgenkatjes… aan alles is te zien dat de natuur zich druk aan het voorbereiden is op de lente. Ik kijk uit naar het maken van brandnetelsoep, daslook/duizenbladpesto, jong fluitenkruidblad als ‘peterselie’ door salades en soepen… Lente op je bord! Oh zo lekker én gezond, want voorjaarskruiden zitten boordevol vitaminen en mineralen. (Uiteraard oogst ik het prille groen pas als het volwassen genoeg is om zich weer te kunnen herstellen, op een schone plek waar er voldoende aanwas staat, en neem alleen wat ik nodig heb.) In deze nieuwsbrief lees je over geneeskrachtige voorjaarsbloeiers, genezend vasten/detoxen, en leuke Schrikkeldagkortingen. Veel leesplezier; Geneeskrachtige voorjaarsbloeiers Een aantal kruiden die het nog wispelturig karakter van de late winter trotseren en zelfs al durven te bloeien, zijn Maarts viooltje en Klein- en Groot hoefblad. Bijzonder, want de volle maan in Februari (die we afgelopen 24 februari konden bewonderen) wordt niet voor niets ‘IJsmaan’ of ‘Stormmaan’ genoemd. Zoals we allen wel gemerkt hebben kan het behoorlijk verkeren in februari. De natuur laat ons zien dat weliswaar de tijd aanbreekt om te ontwaken, maar dat het verstandig is om alleen energie te stoppen in wat daadwerkelijk groeikracht heeft. De rest van onze plannen bewaren we tot later in het voorjaar, wanneer het licht genoeg aan kracht heeft gewonnen om ze te laten bloeien. Maarts viooltje Als je deze kleine verleidster ziet met haar fluweelpaarse bloempjes, verscholen tussen het groen, vind je een klein pareltje. In de Oudheid werd de bloem toegewijd aan de liefdesgodin Aphrodite en symboliseert de verleiding. Ik kan me goed voorstellen dat ze hen met haar zacht bedwelmende zoete geur- en frêle schoonheid al wist te betoveren. Wat zij ook al wisten is dat Maarts viooltje geneeskrachtige eigenschappen bezit. Over deze kleine schoonheid vertel ik meer op mijn blog over Maarts viooltje . Klein- en Groot hoefblad Als je van een afstandje naar de bloemen kijkt zou je niet direct zeggen dat ze familie van elkaar zijn, deze broers vertonen in hun jeugd schijnbaar geen enkele gelijkenis. Maar als je ze van dichtbij bekijkt kun je zien dat ze beiden lid zijn van de samengesteldbloemigenfamilie. Bij het zien van hun hartvormige/hoefvormige blad, wat bijzonder genoeg pas ná de bloei verschijnt (dit fenomeen noemt men ‘zoon vóór de vader’) snap je direct waarom ze dezelfde achternaam delen: ‘Hoefblad’. Beiden kruiden worden al sinds de oudheid op uiteenlopende manieren gebruikt, waaronder medicinaal. Zelfs pioniers van de geneeskunst als Plinius en Dioscorides schreven deze kruiden al rond het begin van onze jaartelling diverse belangwekkende eigenschappen toe. Wist je dat Klein hoefblad in de volksmond ook wel ‘Hoestblad’ genoemd wordt? Waarom lees je uiteraard in mijn blog over Klein- en Groot hoefblad Voorjaarsreiniging / Detoxen Februari komt van het Latijnse woord februa, dat "reinigen" betekent. Deze tijd is dan ook letterlijk en figuurlijk een periode van fysieke en mentale zuivering. We hebben veel binnen gezeten, gereflecteerd, weinig bewogen, en voedsel (en misschien ook emoties verteerd) die 'wat zwaar op de maag lagen'. Tijd om ons van de fysieke en mentale ballast te ontdoen. Het is niet toevallig dat Vastentijd rond dit tijdstip valt. Ook de spreekwoordelijke voorjaarsschoonmaak staat weer voor de deur, waarbij we ons huis ontdoen van ‘oud vuil’ en plaats maken voor nieuwe frisse energie. Meer over genezend vasten (detoxen) lees je op mijn blog: 'genezendvasten / detoxen' Ben je ook toe aan een fysieke en mentale opfrisser? Hieronder vind je mooie Schrikkeldagenkortingen voor het 'Detox op maat thuisprogamma', en een bundelkorting op mijn boekjes 'Detox Genezend Vasten' + 'Een geoliede start'. SCHRIKKELDAGKORTING: Detox op maat thuisprogramma Wil je vanuit huis onder professionele begeleiding een detox programma volgen dat helemaal op op jouw lijf geschreven is? De ‘Detox op maat’ is een drieweeks thuisprogramma waarbij we samen een kuur opstellen die helemaal op jouw lichaam en wensen is ingesteld. Je kunt in overleg op elk moment starten. Naast het opstellen van jouw persoonlijke programma ondersteun ik je tijdens het hele proces met drie consulten. Na een detox kuur voel je je fysiek en mentaal weer helemaal opgefrist! Speciaal voor deze schrikkeldag kun je de Detox op maat niet voor €275 maar voor slechts € 250 boeken! De actie is geldig t/m woensdag 6 maart, boek hem snel in de webshop SCHRIKKELDAGKORTING : Genezend vasten Detoxkuur boekje + Een geoliede start boekje Alvast meer lezen over genezend vasten / detoxen, en ben je benieuwd naar de werking van essentiële oliën en specifiek hoe je ze kunt gebruiken tijdens zwangerschap, bevalling en kraamtijd? Los kosten de boekjes respectievelijk €13,75 en €17,50 (excl. verzendkosten). Speciaal voor schrikkeldag kun je ze nu samen bestellen voor slechts €25,00 (excl. verzendkosten). De actie is geldig t/m woensdag 6 maart, dus pak ze snel mee in de webshop . Nieuwigheid NIEUWIGHEID Over de overgang, nieuwe jaarcyclus en workshops 2024/2025 De overg ang, een holistische benadering - driedaagse verdiepingscursus Elke vrouw krijgt er mee te maken: de overgang. Het is op veel manieren een periode van transformatie. Het kan grote fysieke, mentale, emotionele en zelfs spirituele veranderingen met zich meebrengen. Helaas wordt aan het complete plaatje (nog) maar weinig aandacht besteed. In de driedaagse cursus ‘De overgang, een holistische benadering’ kijken we naar alle aspecten van de transitie waar vrouwen mee te maken kunnen krijgen, en bespreken verschillende kruiden en andere therapieën die dit proces kunnen ondersteunenn Meer informatie of direct boeken? Neem een kijkje in de webshop Jaarcyclus Natural Health en workshops 2024/2025 Wegens overweldigende belangstelling voor de Jaarcyclus, de losse workshops en de seizoenswandelingen, is het aanbod uitgebreid met een programmering tot en met eind 2025 doorloopt. Kijk even op de webshop voor het actuele aanbod en laat vooral weten als je vragen hebt. Webshop ‘Veilig gebruik van geneeskrachtige kruiden tijdens zwangerschap en kraamtijd’: 15 oktober en 1 november 2024 Deze populaire introductiecursus voor professionals die werken met zwangeren en jonge ouders heeft ook dit jaar een nieuwe editie. Deze komende editie is nog steeds een tweedaagse cursus, om het extra toegankelijk te maken vallen deze twee dagen niet direct achter elkaar maar zijn ze opgedeeld in twee losse dagen: 15 oktober en 19 november. Neem gerust een kijkje voor meer informatie over de cursus in de webshop Activiteitenagenda 2024/2025 Naast alle workshops en activiteiten van 2024 staat nu ook het volledige programma van 2025 in de webshop. Zowel de Jaarcyclus Natural Health en de Seizoenswandelingen + workshops lopen gewoon door in 2025 (workshops zijn zowel los- als geheel pakket te boeken) De workshops die uitverkocht zijn staan niet meer in de webshop en in onderstaande agenda, wel zo overzichtelijk 😉 AGENDA 2024 Jaarcyclus Natural Health 2024/2025 maandageditie - webshop Jaarcyclus Natural Health 2025 - zaterdageditie - webshop 18 + 19 maart 2024 en 22 + 23 april: Voorjaarscursus Kruidenrijk in samenwerking met de Kruidenschool. Voor meer informatie of direct boeken kun je terecht op de website van Het Kruidenrijk 21 april 2024: Open dag + Vakopleiding Kruidengeneeskunde. Voor meer informatie en inschrijven (beperkte plekken) kijk je op deze pagina 30 juni 2024: Zomerwandeling + workshop zondageditie webshop 1 juli 2024: Zomerwandeling + workshop maandageditie webshop 2 september 2024: Maag en Darm in Balans (Natural Health) webshop 30 september 2024: EHBO met Geneeskrachtige Kruiden Bachbloesems (Natural Health) webshop 8 okt + 12 nov + 10 dec 2024: De overgang - een holistische benadering - webshop 13 oktober 2024: Herfstwandeling + Workshop zondageditie webshop 14 oktober 2024: Herfstwandeling + Workshop maandageditie webshop 15 oktober + 19 november 2024: Veilig gebruik Geneeskrachtige kruiden tijdens zwangerschap, bevalling en kraamtijd - webshop 2 november 2024: Natuurlijke lichaamsverzorging (Natural Health) webshop 4 november 2024: Natuurlijke lichaamsverzorging (Natural Health) webshop AGENDA 2025 26 januari 2025: Winterwandeling + Workshop - zondageditie webshop 27 januari 2025: Winterwandeling + Workshop - maandageditie webshop 8 maart 2025 Introductie Kruidengeneeskunde (Natural Health) Zaterdageditie webshop 10 maart 2025 Introductie Kruidengeneeskunde (Natural Health) Maandageditie webshop Er lopen nog veel meer workshops door in 2025🌸🌼🌿 Neem je een kijkje in de webshop? Ik wens iedereen een inspirerend voorjaar, wie weet tot ziens! Kruidige groet, Gerry
Genezend vasten / Detoxen en geneeskrachtige kruiden
door De Kruidenschool 23 feb., 2024
Hippocrates' wijze woorden “Ziekten overvallen ons niet als een donderslag bij heldere hemel, maar ontwikkelen zich uit de dagelijkse kleine zonden tegen de natuur. En als deze zich hebben opgehoopt, breken ze schijnbaar plotseling uit in een ziekte!” – Hippocrates Nou, daar kunnen we het mooi mee doen, maar wat bedoelde Hippocrates hier nou eigenlijk mee? In het kort heeft het veel te maken met ons leef- en eetpatroon en welke invloed dit heeft op onze gezondheid. Hieronder lees je daar meer over en wat we zelf kunnen doen om onze gezondheid te ondersteunen middels genezend vasten. Principes van genezend vasten Vasten (noem het detoxen als je wilt) is het rein maken, zuiveren en ontdoen van ongewenste (gif)stoffen. Hieronder word zowel het uitwendig reinigen als het inwendig reinigen verstaan. Dit draagt bij aan het verbeteren van de gezondheid. Er kan in je lichaam een disbalans ontstaan door verschillende factoren zoals een slechte spijsvertering, overmatige stress etc. Deze verstoringen kunnen ontstaan door externe factoren (vervuiling, verzorgingsproducten, etc), maar ook door ons voedingswijze. Denk aan junkfood, toevoegingen aan voeding, teveel- te vaak of verkeerde voeding eten. Zelfs als je denkt gezond te eten, bijvoorbeeld doordat er een keurmerk of labeltje op de verpakking staat, zul je je verbazen hoe vaak hier toegevoegde ingrediënten aan zijn toegevoegd die slecht door ons lichaam verteerd kunnen worden. Een keertje zondigen (‘een kleine zonde’, zoals Hippocrates zei) doet iedereen wel eens en een gezond lichaam kan dit in principe aan. Echter als we hier een dagelijkse gewoonte van maken kunnen vreemde en/of verstorende stoffen in ons lichaam terecht komen die, als ze niet meer door het lichaam opgeruimd kunnen worden, nadelige effecten hebben op onze gezondheid. Met genezend vasten ondersteunen we de natuurlijke reiniging van het lichaam via de darmen, de nieren, de huid, de lever en de longen en proberen we een overmaat aan zuren af te voeren. Hierbij komen vaak ook veel emoties los. Genezend vasten is niet hongeren en is geen dieet. Vasten doe je bewust met het doel je gezondheid te verbeteren. Ondanks dat ik bewust leef en eet plan ik zelf ook een aantal momenten per jaar een detox in. Een detox leent zich namelijk ook prima als preventief middel. Na zo’n kuur voel ik me zowel fysiek en herboren. Fysieke redenen om te vasten Als je (regelmatig) preventief een reinigingskuur wilt doen, of wanneer je bijvoorbeeld moe bent, niet lekker in je vel zit, behoefte hebt om te ontstressen, last hebt van vage klachten. Uit divers onderzoek blijkt, dat vasten het immuunsysteem enorm versterkt en het verouderingsproces vertraagt door het activeren van bepaalde genen. Daarnaast kan vasten een opstap zijn om leef- en voedingspatronen waar je je niet lekker bij voelt, te doorbreken. Geestelijke/emotionele redenen om te vasten Als je behoefte hebt aan rust, bezinning, ruimte voor jezelf, opladen, verdieping van het contact met jezelf, op emotioneel gebied uit bepaalde patronen wilt stappen, bepaalde gebeurtenissen verwerken, iets uit het verleden ‘vrijgeven’, een nieuwe start maken of... gewoon een week heerlijk wilt genieten! Let op Er zijn een aantal doelgroepen waarvoor genezend vasten niet geschikt is. Denk aan zwangeren en mensen die verzwakt zijn en/of ernstig onderliggend lijden hebben. Tevens is het zeer aan te raden om (vooral bij de eerste keer) de detox onder deskundige begeleiding te volgen om ervoor te zorgen dat het vasten geen hongeren wordt en er geen tekorten ontstaan. Enkele methoden die men wel gebruikt om te vasten Theevasten, sapvasten, citroensapkuur, weinig of eenzijdig eten, of het volgen van een milder detox dieet waarbij er meer variatie zit in de voedingsmiddelen die genuttigd worden maar dan wel in een uitgebalanceerde mix. Een kuur moet natuurlijk wel haalbaar zijn, ook voor wie bijvoorbeeld een sapkuur iets te ver van zijn bed ligt. Op je lijf geschreven Het is belangrijk om een detoxkuur goed op je lichaam en omstandigheden af te stemmen. Je wilt je lichaam niet teveel belasten en het moet in je leefpatroon passen. Doorgaans raden we aan om voor een kuur een paar vrije dagen in te lasten. Zo gun je je lichaam de rust die het nodig heeft om te reinigen en heb je ook mentaal de ruimte om de processen die los kunnen komen te ‘verteren’. Reinigende kruiden Uiteraard kunnen geneeskrachtige kruiden worden ingezet die het reinigingsproces kunnen ondersteunen (ook hier is het verstandig om dit onder deskundige begeleiding te doen omdat kruiden ook contra-indicaties kennen, en om te voorkomen dat het lichaam overbelast wordt tijdens het reinigen. Denk aan Brandnetel als reiniger, die tevens vitaminen en mineralen aanvult en de nieren stimuleert. Of Goudsbloem die de lever en lymfen stimuleert om gifstoffen af te voeren. Kruidenthee is uitstekend geschikt tijdens een detox omdat je genoeg moet drinken om alle gifstoffen af te voeren. Een detoxjuice receptje (Ook lekker voor als je niet aan het vasten bent) Groene Alkaline 1 bos Selderij 4 a 5 bladeren boerenkool 1 groene appel 1 hand verse Peterselie 1 limoen 1 citroen 2 cm verse gember Selderij is een echte krachtpatser: het bevat veel mineralen als kalium, foliumzuur, magnesium, calcium en fosfor- en essentiële aminozuren. Bovendien is selderij enorm alkaliserend (maakt basisch), waardoor effect van het lichaam ontzuren versterkt wordt.
door De Kruidenschool 12 feb., 2024
'Zoon voor de vader' - Klein- en Groot hoefblad Als je van een afstandje naar de bloemen kijkt zou je het niet direct zeggen, maar van kun je zien dat ze beiden onderdeel zijn van de samengesteldbloemigen. En als je naar het hartvormige/hoefvormige blad kijkt zie je de gelijkenis, en snap je direct waarom ze de naam ‘hoefblad’ delen. Beiden zijn het voorjaarsbloeiers, één van de eerste kruiden die bloemen ontwikkelen. Een bijzondere eigenschap van beiden is dat éérst de bloem verschijnt en pas daarna de hoefvormige bladeren. Dit bloeifenomeen noemt men ‘zoon vóór de vader’.
De Kruidenschool: vakopleiding en workshops Kruidengeneeskunde
door De Kruidenschool 09 feb., 2024
Geïnteresseerd in het volgen van een vakopleiding Kruidengeneeskunde? Kom langs op de open dag op De Kruidenschool!
Essentiële olie Etherische olie Herfst Roomspray
door De Kruidenschool 20 okt., 2023
Herfst in een flesje: Wist je dat essentiële oliën geneeskrachtige eigenschappen bezitten die ons fysieke, mentale en emotionele welzijn kunnen bevorderen? Maak zelf een fijne roomspray en geef je huis een knusse, vrolijke, en gezonde atmosfeer dit najaar. In deze blog vind je een aantal mooie essentiële oliën waarmee je een lekkere herfstblend kunt maken, en kun je per kruid en specerij lezen over de specifieke geur en werking.
door De Kruidenschool 07 sep., 2023
Zei je nou Grote klit? Sommige mensen giechelen een beetje besmuikt als ze voor het eerst de naam van dit kruid horen. Grote klit, inderdaad, zo heet dit kruid. Arctium lappa in het Latijn. Ik wissel wel eens in gebruik van zijn verschillende volksnamen: Klit, Klis, Klitwortel, Kliswortel, Grote Klis… Mocht je verschillende namen tegenkomen in deze blog weet je dat het gaat over dezelfde plant. Over de herkomst van de Nederlandse naam hoef je niet lang na te denken als je wel eens met dit kruid te maken hebt gehad. Of liever: met de vruchten met hun stekelige omwindsels. Niet voor niets is een van de volksnamen van dit kruid ‘Jan-Plak-Aan’. Daarover later een persoonlijke anekdote, laat ik beginnen met wat meer te vertellen over dit enigszins ondergewaardeerde kruid.
Kamille Echte Kamille Chamomila recutita Matricaria chamomilla De Kruidenschool
door De Kruidenschool 02 aug., 2023
Vrolijk vriendje Er is al een hoop over geschreven, maar Kamille mag aan mijn blogs natuurlijk niet ontbreken. Omdat het een kruid is dat zo ontzettend veel toepassingen kent en ons het hele jaar door kan helpen vind ik eigenlijk dat het aan geen enkel huishouden mag ontbreken. Het is een prachtig kruidje dat in de zomer bloeit; Vrolijk draait Kamille zijn bloemhoofdje mee met de zon en de frêle geveerde blaadjes stralen luchtigheid en vrijheid uit. Onbezorgd en kalm geniet Kamille van de wereld om zich heen. Kamille heeft de kracht om die onbezorgdheid aan ons door te geven. Alleen al door de geur van Kamille word je ontspannen en kalm.
Meer posts

Workshops en Cursussen:

Share by: