Paardenbloem - Taraxacum Officinale

De Kruidenschool

Van bloem tot wortel gezond:


De paardenbloem is een echte optimist met groot aanpassingsvermogen: hij stelt maar weinig eisen en zodra hij een geschikt plekje heeft gevonden (het maakt hem niet uit of hij welkom is of niet) gooit hij zijn penwortel als anker uit en laat zich niet meer wegsturen. Ondanks dat hij een beetje opdringerig kan zijn, met zijn krachtige rozet die andere planten aan de kant duwt- en zijn grote gele gezicht, kijk ik altijd met plezier naar deze vrolijke krachtpatser. 

Dat zal je niet verbazen als je eenmaal weet hoe veelzijdig de paardebloem is:


Kruidenweetjes:

Wist je dat de paardenbloem een heel gezonde groente is? Hij is rijk aan mineralen en bevat vitamine A, B (choline), C en D. 


Als onderdeel van de composietenfamilie bevat Paardenbloem ook veel bitterstoffen die onze gal en lever stimuleren en de spijsvertering aanvuren. De kaliumzouten stimuleren onze nieren om via de urine allerlei afvalstoffen af te voeren. 


Een krachtige helper dus bij het opruimen van giften! Verderop in deze blog vind je de werkwijze van de ‘paardenbloemsteeltjes-kuur’ die we traditioneel in het voorjaar kunnen nemen om ons lichaam te reinigen.


De urinedrijvende werking van de Paardenbloem is goed te onthouden als we kijken naar de volksnamen die hij heeft gekregen: in Nederland noemen we hem ook wel ‘pissebloem’, in Engeland ‘wet-the-bed’, en in Frankrijk ‘pissenlit’. 


Zijn officiële naam ‘Taraxacum Officinale’ stamt uit het Grieks. Taraxacum als samentrekking van ‘taraxis’ (een oogziekte met vertroebeling van de lens) en ‘akeomai’ (genezen), Officinale als teken dat het al in de middeleeuwen bekend stond als een apothekerskruid.


Wist je dat de paardenbloem een heel gezonde groente is? Hij is rijk aan mineralen en bevat vitamine A, B (choline), C en D. 


Als onderdeel van de composietenfamilie bevat Paardenbloem ook veel bitterstoffen die onze gal en lever stimuleren en de spijsvertering aanvuren. De kaliumzouten stimuleren onze nieren om via de urine allerlei afvalstoffen af te voeren. 


Een krachtige helper dus bij het opruimen van giften! Verderop in deze blog vind je de werkwijze van de ‘paardenbloemsteeltjes-kuur’ die we traditioneel in het voorjaar kunnen nemen om ons lichaam te reinigen.


De urinedrijvende werking van de Paardenbloem is goed te onthouden als we kijken naar de volksnamen die hij heeft gekregen: in Nederland noemen we hem ook wel ‘pissebloem’, in Engeland ‘wet-the-bed’, en in Frankrijk ‘pissenlit’. 


Zijn officiële naam ‘Taraxacum Officinale’ stamt uit het Grieks. Taraxacum als samentrekking van ‘taraxis’ (een oogziekte met vertroebeling van de lens) en ‘akeomai’ (genezen), Officinale als teken dat het al in de middeleeuwen bekend stond als een apothekerskruid.



Keukenweetjes:

Kruidenweetjes Paardenbloem Kruidenschool

Het jonge blad smaakt het best (hoe ouder het blad hoe bitterder) en doet het prima als salade of groente. Ook de bloemen kunnen we gebruiken: deze hebben een licht honingachtige smaak en staan prachtig op een salade of in een kop kruidenthee. Zelfs de wortel kunnen we eten, gestoofd of gebakken. Of we roosteren en vermalen de wortel om er ‘koffie’ van te zetten. 

Van bloem tot wortel gezond dus!



Het jonge blad smaakt het best (hoe ouder het blad hoe bitterder) en doet het prima als salade of groente.


Ook de bloemen kunnen we gebruiken: ze hebben een licht honingachtige smaak en staan prachtig op een salade of in een kop kruidenthee. Zelfs de wortel kunnen we eten, gestoofd of gebakken. Of we roosteren en vermalen hem om er ‘koffie’ van te zetten.

Van bloem tot wortel gezond dus!

Goudsbloem Kruidenwater Culinair Dille Dropplant Citroenmelisse Kruidenschool

Naast de vele culinaire toepassingen kunnen we er natuurlijk ook theemelanges of kruidenwatertje mee samenstellen.


Tuinweetjes:

Goudsbloem Vlinders Waardplant Kruidentuin Moestuin Calendula

Aan de paardenbloem kunnen we veel aflezen over de gesteldheid van onze bodem, het is wat men noemt een ‘indicatorplant’. Als we hem zien staan hebben we vaak te maken met verdichte stikstofrijke grond, waarin weinig calcium aanwezig is. 


Met tomeloze energie doet de paardenbloem zijn werk: met z’n penwortel (30cm tot 1m diep) maakt hij de grond losser zodat andere planten beter kunnen aanslaan, en haalt mineralen uit diepere lagen omhoog om dit op te slaan in het blad. Als het blad in het najaar afsterft komen de mineralen beschikbaar voor de oppervlakkiger lagen. 


Voor bijen en vlinders is het een waardevolle leverancier van nectar en stuifmeel: omdat het een vroege bloeier is en bijna het hele jaar door kan bloeien, is het een belangrijke bron van voedsel voor onze bestuivers.


De Paardenbloem doet dus een hoop belangrijk werk! Naast dat hij zich sowieso maar moeilijk laat wieden, laat ik hem dan ook gewoon lekker staan.


Aan de paardenbloem kunnen we veel aflezen over de gesteldheid van onze bodem, het is wat men noemt een ‘indicatorplant’. Als we hem zien staan hebben we vaak te maken met stikstof rijke- verdichte grond, waarin weinig calcium aanwezig is. 


Met tomeloze energie doet de paardenbloem zijn werk: met z’n penwortel (30cm tot 1m diep) maakt hij de grond losser zodat andere planten beter kunnen aanslaan, en haalt mineralen uit diepere lagen omhoog om dit op te slaan in het blad. Als het blad in het najaar afsterft komen de mineralen beschikbaar voor de oppervlakkiger lagen. 


Voor bijen en vlinders is het een waardevolle leverancier van nectar en stuifmeel: omdat het een vroege bloeier is en bijna het hele jaar door kan bloeien, is het een belangrijke bron van voedsel.


De Paardenbloem doet dus een hoop belangrijk werk! Naast dat hij zich sowieso maar moeilijk laat wieden, laat ik hem dan ook gewoon lekker staan.



Reinigende Paardenbloemsteeltjes-kuur:


Traditioneel is het voorjaar het beste moment om je lichaam te ondersteunen met een reinigings (detox) kuur. Na een winter van weinig beweging en copieuze maaltijden hebben we een hoop afvalstoffen opgebouwd die we er graag weer uit willen hebben. Er zijn tal van manieren van genezend vasten en kruiden die ons daar bij kunnen helpen. Een van de kruiden is de paardenbloem: normaal gesproken moet je de steeltjes van de paardenbloem niet eten, maar je kunt ze wel twee weken gebruiken om een kuur te doen. Let op: omdat deze kuur veel energie van je lichaam kan vragen is het aan te raden de kuur alleen te doen als je gezond bent, of onder begeleiding van een deskundige.

De kuur kun je als volgt gebruiken: 


Oogsten:


In het voorjaar zijn er veel paardenbloemen, vanaf juli zijn de paardenbloemen grotendeels uitgebloeid. 

De kuur met de steeltjes doe je dan ook het beste in het voorjaar als er legio paardenbloemen zijn. Uiteraard let je er op dat je een ‘schone’ plek zoekt om te plukken (geen vervuiling van bijvoorbeeld industrie of een grote autoweg) en neem je alleen wat je nodig hebt zodat er ook voedsel blijft staan voor bestuivende insecten. 



Werkwijze:


  • De eerste dag eet je 1 steeltje
  • De tweede dag eet je 2 steeltjes
  • De derde dag eet je 3 steeltjes
  • Et cetera tot de zevende dag, dan eet je 7 paardenbloemsteeltjes.
  • Hierna begin je weer af te tellen; 
  • Je vermindert het aantal paardenbloemsteeltjes elke dag met één.


Recept vegan paardenbloemhoning:


Benodigdheden:


  • Ruim 5 handjes paardenbloemen (na het verwijderen van de groene kroontjes heb je zo’n 100-125 gram gele bloemblaadjes)
  • 1 liter water
  • 1 biologische citroen/limoen, in schijfjes
  • 750 gram ruwe rietsuiker


Bereiding:

  1. Snijd een bio-citroen of limoen in dunne plakjes
  2. Leg deze in een schaal en doe daar de paardenbloemen bij
  3. Laat dit aftreksel een nacht staan
  4. Daarna zeef je deze vloeistof
  5. Vul aan met 1 liter water
  6. Voeg dan 740 gram ruwe rietsuiker en vanille toe
  7. Zet de pan zonder deksel op laag vuur
  8. Laat dit  +/- 30 minuten suddderen (niet koken!) zodat het tot een siroop verdampt. Blijf goed roeren want het brandt makkelijk aan
  9. Houd de siroop goed in de gaten,  neem af en toe een klein lepeltje om te testen of de honing niet te donker wordt.  Laat het als het klaar is wat afkoelen.
  10. Giet de honing in goed schoongemaakte potjes en doe de deksels erop als de honing nog warm is. 
  11. Laat de potjes op z’n kop afkoelen, de honing wordt nog wat dikker


Bereiding:

  1. Snijd een bio-citroen of limoen in dunne plakjes
  2. Leg deze in een schaal en doe daar de paardenbloemen bij
  3. Laat dit aftreksel een nacht staan
  4. Daarna zeef je deze vloeistof
  5. Vul aan met 1 liter water
  6. Voeg dan 740 gram ruwe rietsuiker en vanille toe
  7. Zet de pan zonder deksel op laag vuur
  8. Laat dit  +/- 30 minuten suddderen (niet koken!) zodat het tot een siroop verdampt. Blijf goed roeren want het brandt makkelijk aan
  9. Houd de siroop goed in de gaten,  neem af en toe een klein lepeltje om te testen of de honing niet te donker wordt.  Laat het als het klaar is wat afkoelen.
  10. Giet de honing in goed schoongemaakte potjes en doe de deksels erop als de honing nog warm is. 
  11. Laat de potjes op z’n kop afkoelen, de honing wordt nog wat dikker

Let op:

Paardenbloem behoort tot Composietenfamilie (Samengesteldbloemigen /  Asteraceae). Mensen met een allergie voor composieten kunnen Paardenbloem beter niet gebruiken.

Vond je deze blog leuk? Deel hem gerust!

Misschien vind je deze blogs ook leuk:

Zelf fermenteren Recept Kruidenschool
29 september 2025
DYI Fermenteren: gezond, lekker én goedkoop! Voedsel krijgt meer smaak en is langer houdbaar. Als bonus ontstaan er vaak probiotica die onze darmflora ondersteunen.
Nieuwsbrief Kruidenschool augustus 2025
25 augustus 2025
Veelzijdige geneeskracht van de Braam, Vakopleiding Kruidengeneeskunde, Kruidentuin, Kortingscode cursus: De overgang: een holistische benadering. Nieuwsbrief De Kruidenschool
Braam geneeskracht Kruidenschool
door De Kruidenschool 20 augustus 2025
Wist je dat in de Kruidengeneeskunde gebruik wordt gemaakt van de geneeskracht van het volwassen braamblad? Lees hier meer en ga zelf aan de slag met de recepten
Meer posts

Misschien vind je deze blogs ook interessant:

Zelf fermenteren Recept Kruidenschool
29 september 2025
DYI Fermenteren: gezond, lekker én goedkoop! Voedsel krijgt meer smaak en is langer houdbaar. Als bonus ontstaan er vaak probiotica die onze darmflora ondersteunen.
Nieuwsbrief Kruidenschool augustus 2025
25 augustus 2025
Veelzijdige geneeskracht van de Braam, Vakopleiding Kruidengeneeskunde, Kruidentuin, Kortingscode cursus: De overgang: een holistische benadering. Nieuwsbrief De Kruidenschool
Braam geneeskracht Kruidenschool
door De Kruidenschool 20 augustus 2025
Wist je dat in de Kruidengeneeskunde gebruik wordt gemaakt van de geneeskracht van het volwassen braamblad? Lees hier meer en ga zelf aan de slag met de recepten
Vlier Nieuwsbrief Kruidenschool
30 mei 2025
Nieuwe kruidentuin, Medicinale recepten, Kamille, Goudsbloem, Valeriaan, Scharlei, Sint janskruid, Engelwortel, Melisse, Guldenroede, Honingklaver, Hartgespan,
door De Kruidenschool 16 maart 2025
Verhuis, kruidige maartroerselen en recepten De lente is voelbaar, een (op)nieuw begin. Knoppen staan op het punt van uitbarsten, jong leven laat zijn kenmerkende frisheldere groen boven de donkere aarde zien en vogels kondigen uitbundig de ochtend aan. Het bruist van de nieuwe energie! In deze nieuwsbrief lees je over onze verhuizing, weetjes over diverse voorjaarskruiden en natuurlijk recepten! Verhuis (dichtbij) Ook voor de Kruidenschool breekt een geheel nieuwe cyclus aan: we gaan verhuizen! De bewegingen van deze lente voeren ons naar een nieuwe locatie: Het Groene veld in Amsterdam noord. Een bruisend, lommerrijk gebied op de grens van stad en land waar kunstenaars, buurtbewoners en sociale initiatieven werken aan bijzondere projecten. Vanaf 1 april zullen alle workshops, trainingen en de lessen van de Vakopleiding Kruidengeneeskunde op deze bijzondere plek te volgen zijn, in de sociale ruimte op de begane grond van het Poortgebouw. Het Groene veld is goed bereikbaar met de auto en bevindt zich op ongeveer tien minuten loopafstand van metrostation Amsterdam noord. Ons nieuwe adres vanaf 1 april De Kruidenschool Het Groene Veld (sociale ruimte van het Poortgebouw) G.J. Scheurleerweg 212c 1027 BA Amsterdam We zijn trots dat we hier onze activiteiten verder mogen ontplooien!
door De Kruidenschool 2 februari 2025
Open dag Vakopleiding Kruidengeneeskunde: 13 april 2025 In september start op De Kruidenschool in Amsterdam het nieuwe cursusjaar van de Vakopleiding Kruidengeneeskunde van Het Kruidenrijk. De vierjarige vakopleiding is er voor iedereen die interesse heeft in natuurlijke geneeskunde. Er is geen vooropleiding nodig. Er zijn twee tijdvakken (13:00 tot 14:15 en 14:30 tot 15:45) Geef je tijdig op via onderstaand aanmeldingsformulier want er zijn beperkte plekken. Heb je gereserveerd maar kun je onverhoopt niet kunnen komen? Laat dit dan alsjeblieft weten, mensen op de wachtlijst staan zijn blij met jouw plekje. Let op : vanaf 1 april verhuist De Kruidenschool naar een nieuwe locatie, namelijk: De Kruidenschool Het Groene Veld (sociale ruimte van het Poortgebouw) G.J. Scheurleerweg 212c 1027 BA Amsterdam *De Vakopleiding in Amsterdam wordt gefaciliteerd op de locatie van De Kruidenschool. De opleiding zelf wordt verzorgd door Het Kruidenrijk. Voor meer informatie over de opleiding of direct inschrijven kun je terecht op de website van het Kruidenrijk .`.
DIY cadeautjes natuurlijke verzorgingsproducten De Kruidenschool
door De Kruidenschool 11 december 2024
Met deze recepten voor natuurlijke verzorgingsproducten wordt cadeautjes maken een feestje! Leuk om weg te geven maar natuurlijk ook lekker om zelf te gebruiken.
Appel-glĂĽhwein recept voor warme appelsap met specerijen - non alcoholische glĂĽhwein
door De Kruidenschool 6 december 2024
Appelsap-glüh 'wein' - Een winters recept voor een alcoholvrije variant van glühwein met verwarmende specerijen dat doet denken aan de smaak van 'vloeibare appeltaart'
Kerstmarkt 2024 - Kruidenschool
door De Kruidenschool 29 november 2024
Kom zelf kruidige cadeautjes maken voor een klein prijsje bij De Kruidenschool op de duurzame kerstmarkt! Leuk om weg te geven of zelf te gebruiken.
door De Kruidenschool 31 oktober 2024
Een bijzonder specerij die ons hart verwarmt Stoofpeertjes, appeltaart, een snuifje over de appelmoes, zoete broodjes, hartiger oosterse gerechten: Kaneel is het kruid dat ons verwarmt en vrolijk maakt, speciaal tijdens de koudere dagen. Historie Kaneel kent een lange geschiedenis, het wordt al eeuwenlang in verschillende culturen gebruikt. Zo werd kaneel gebruikt door de oude Egyptenaren als onderdeel in hun balsemproces, gebruikten de Romeinen kaneel als parfum, wordt kaneel in de bijbel genoemd als ingrediënt voor heilige zalfolie en was het kruid in de Middeleeuwen zo waardevol at het meer waard was dan goud! Verschillende soorten kaneel Kaneel is afkomstig van de binnenbast van verschillende boomsoorten uit de Cinnamomum-familie die in tropische klimaten gekweekt worden. We kennen verschillende soorten, in deze blog heb ik het over de Ceylon kaneel die zijn oorsprong vindt in Sri Lanka (dat voorheen de naam Ceylon droeg). Oogst Voor de oogst wordt de boomschors met een hamer geklopt om de kernschors los te maken. De kernschors wordt in lange repen afgepeld en in lagen gelegd die omkrullen tijdens het droogproces. Vervolgens worden deze, wanneer het droogproces voltooid is, tot kleine stokjes (kaneelpijpjes) gehakt. Wat een werk hè? En wist je dat schors pas na twee à drie jaar geoogst kan worden, wanneer de boom volwassen is? Zo ga je dat pijpje kaneel toch met heel andere ogen zien Gezondheidsvoordelen Aan kaneel wordt een scala aan geneeskrachtige eigenschappen toegeschreven. De wetenschap buigt zich hier met interesse over (*meer onderzoek is nodig) Zo wordt er onder andere geschreven dat het een antioxidante, ontstekingsremmende, antimicrobiële en schimmeldodende werking zou hebben en verschillende bronnen hebben het erover dat kaneel de insulinegevoeligheid- en vetstofwisseling positief kan beïnvloeden. Te denken valt bijvoorbeeld aan een lepeltje honing met kaneel bij hoest, beiden werken ontstekingsremmend en antimicrobieel. Een geraspt appeltje met een snufje kaneel bij misselijkheid. Wanneer men weinig tot geen eetlust heeft kan dit een goed te verdragen hapje zijn waardoor men toch iets binnenkrijgt. Of een voedzaam 'anti oxidant' ontbijtje van warme havermout met een snufje kaneel en blauwe bessen (de bessen niet mee laten koken). Zo simpel kan het zijn. (Voor medicinale toepassingen kan men zich beter laten begeleiden door een deskundige) Essentiële olie Naast het gebruik in onze voeding is er ook een mooie essentiële olie van kaneel verkrijgbaar. De geur is zeer krachtig, warm-kruidig, zoet en typisch voor kaneel. Het vormt een belangrijke component in oriëntaalse parfums. Ook over de etherische olie kan men lezen dat deze antibacterieel, mogelijk anti- viraal, schimmeldodend , antiseptisch, parasietenbestrijdend, licht krampstillend, sterk doorbloedingsbevorderend en samentrekkend werkt. Kaneel werkt verwarmend waardoor spanningen in het lichaam afnemen. Veel crèmes en oliën tegen spierpijn bevatten om die reden ook kaneel. Omdat etherische olie als het ware de ‘essentie’ van de plant bevat, werkt deze vele malen sterker dan de kaneel in onze voeding. *Net als vele andere kruiden kent Kaneel ook contra-indicaties. Af en toe een snufje kaneel door de voeding kan als relatief veilig beschouwd worden, extra voorzichtigheid is geboden (bij met name het gebruik van de etherische olie) door onder meer zwangeren, baby’s, jonge kinderen, mensen met diabetes/diabetes medicatie en mensen met hart/doorbloedingsproblematiek of medicatie. Raadpleeg in dat geval een deskundige alvorens kaneel te gebruiken.

Workshops en Cursussen: