Superfood
Het blad van de Grote brandnetel is eigenlijk het lekkerst in het voorjaar.
We oogsten dan de jonge toppen, voor in een gezonde voorjaarsthee- of soep bijvoorbeeld.
Als de brandnetel gaat bloeien en het blad donker is, laat ik deze zelf liever staan.
Ze zijn nog steeds eetbaar, maar de meeste geneeskracht heeft de Grote brandnetel in het voorjaar en eerlijk gezegd vind ik de smaak van het donkere volwassen blad wel erg intens.
Maar zodra het de brandnetelzaadjes in trosjes hangen trek ik er weer op uit: dit is namelijk een echte superfood.
In zaadjes ligt de volle potentie van een nieuwe plant besloten, de geconcentreerde versie van de plant dus- en vol gezonde eigenschappen.
Oogsten
Je kunt de zaadjes oogsten als ze nog groen zijn, meestal is dit zo tussen mei en september.
Als ze te oud en bruin zijn worden kun je ze beter laten staan.
We oogsten natuurlijk alleen op een schone plek (geen vervuild gebied) waar voldoende planten staan, en nemen alleen wat we nodig hebben. Daar waar wij naar de (super)markt kunnen, zijn vogels immers geheel afhankelijk van wat ze kunnen vinden in de natuur.
Je kunt de zaadjes vers eten, ze hebben een vrij neutrale smaak met in de verte iets groens- en nootachtigs.
Drogen
Wat we thuis niet direct vers opeten leg ik te drogen tussen twee schone papieren, op een warme- droge plek. Je kunt ze bijvoorbeeld op de verwarming leggen, maar op kamertemperatuur lukt het prima.
Let er even op dat ze niet gaan schimmelen, in dat geval gooi je ze weg.
Je merkt het vanzelf wanneer de brandnetelzaadjes voldoende gedroogd zijn, ze laten zich dan vrij makkelijk afrissen van de stengeltjes.
Bewaar de gedroogde zaadjes het liefst in een schoon glazen potje, op een donkere plek (in je keukenkastje bijvoorbeeld). Zo behoud je de meeste gezonde stoffen en blijven ze het langste goed.
Strooi strooi strooi
Je kunt de zaadjes overal doorheen strooien: door de salade, yoghurt, stamppot, een shake etc.
Zo kom je met smaak de winter door!
Kruidige groet,
Gerry