Het veelzijdige zonnetje in tuin en huis:
Goudsbloem, of
Calendula Officinalis, is bij de meeste mensen wel bekend.
Velen hebben haar in de tuin staan, of hebben een calendula product in huis.
Dat goudsbloem zo geliefd is is
terecht: met haar zonnige uiterlijk straalt goudsbloem vrolijkheid en optimisme uit, en met haar vele toepassingen is het een waardevolle toevoeging voor elke kruidentuin!
Nu de winter voorbij is zijn we wel weer toe aan een zonnetje, en kan onze huid wel een oppepper gebruiken. Daar kan goudsbloem ons uitstekend bij helpen!
Verderop vind je een mooi recept voor een voedende zalf met goudsbloemolie.
Kruidenweetjes:
Als we de goudsbloem van dichtbij bekijken zien we dat de plant licht ‘behaard’ is, en voelen we dat ze een beetje plakkerig is vanwege de hars.
Dankzij deze hints kunnen we onthouden dat de goudsbloem o.a. een heilzame werking heeft op onze huid: Denk maar aan de haartjes op onze eigen huid, en aan hoe bomen en planten hars aanmaken om hun ‘huid’ te beschermen!
Naast hars beschikt goudsbloem over xantophyl en allantoïne, een prachtige combinatie voor de huid vanwege hun desinfecterende en weefselherstellende werking.
Aan de naam kun je afleiden dat het al van oudsher bekend staat als artsenij plant:
Officinalis’ komt van het van Latijnse woord ‘officīna’ (wat ‘werkplaats van de apotheek’ betekent),
en vertaalt daarmee naar ‘in de apotheek als geneesmiddel voorhanden’.
Calendula komt van het Latijnse ‘Kalendae’ wat kalender betekent, een verwijzing dat Goudsbloem in het Middellandse Zeegebied het hele jaar door bloeit.
Keukenweetjes:
De bloemblaadjes kunnen vers als garnering worden gebruikt voor een ‘gouden randje’ op bijvoorbeeld salades of toetjes. En als je de blaadjes met rijst meekookt levert het een mooie goudgele kleur op.
De bloemen hebben een mild-kruidige, wat peperige smaak met een stimulerende werking op onze spijsvertering.
Naast de vele culinaire toepassingen kunnen we er natuurlijk ook lekkere theemelanges of een verfrissend kruidenwatertje mee samenstellen!
Tuinweetjes:
Goudsbloem is een waardplant voor veel vlindersoorten, en trekt veel bestuivende insecten aan die tussendoor misschien ook je andere planten willen bestuiven.
Ook in de moestuin is de Goudsbloem een dankbare hulp, het weert insecten zoals aaltjes en mieren, en verbetert de bodem.
Genoeg redenen dus om deze plant in je tuin te zaaien! Zaai in maart en april voor bloemen in dezelfde zomer of anders in de zomer of het najaar voor bloemen het jaar erop.
Recept voedende goudsbloemzalf:
Dit is een recept voor een heerlijke voedende zalf voor de drogere huid.
Het hoofdingrediënt goudsbloemolie heb je misschien al eerder zelf gemaakt, anders is het ook goed verkrijgbaar bij de betere (bio) kruidenshops.
Benodigdheden
- 25 gram goudsbloemolie
- 15 gram sheabutter of cacaoboter
- 5 gram bijenwas
- Een paar druppels etherische olie van lavendel en/of vitamine E olie
- Schone potjes met deksels
- optioneel: keukenthermometer
Bereiding:
- Verwarm au bain-marie, langzaam en al roerende, de goudsbloemolie, sheabutter (of cacaoboter) en bijenwas. Het liefst niet warmer dan 40° zodat de goede stoffen van de bijenwas in tact blijven, een keukenthermometer kan hierbij handig zijn. Het smelten kan eventjes duren, geduld is een schone zaak.
- Wanneer de ingrediënten gesmolten zijn roer je alles nog eens goed door elkaar en haal je het mengsel van de warmtebron af.
- Laat het een beetje afkoelen maar niet stollen, en roer de Laveldel etherische olie en/of de vitamine E olie er doorheen.
- Het mengsel is dan klaar om in de potjes te schenken. Je kunt de potjes in één keer volschenken, maar om te voorkomen dat er lucht in je zalf komt is het aan te raden om ze in bijvoorbeeld drie kleinere laagjes af te vullen- en tussendoor voorzichtig de luchtbelletjes er uit te ‘tikken’ of schudden. Let op, eenmaal van de warmtebron af zal het mengsel snel willen stollen, dus wacht niet al te lang met het opgieten van de verschillende laagjes.
- Als je potjes gevuld zijn laat je de zalf rustig afkoelen, terwijl je intussen etiketjes schrijft met daarop de inhoud (goudsbloemzalf) en de datum waarop je het gemaakt hebt.
*Let op:
Goudsbloem behoort tot Composietenfamilie (Samengesteldbloemigen / Asteraceae). Mensen met een allergie voor composieten kunnen goudsbloem beter niet gebruiken.
Bereiding
- Verwarm au bain-marie, langzaam en al roerende, de goudsbloemolie, sheabutter (of cacaoboter) en bijenwas. Het liefst niet warmer dan 40° zodat de goede stoffen van de bijenwas in tact blijven, een keukenthermometer kan hierbij handig zijn. Het smelten kan eventjes duren, geduld is een schone zaak.
- Wanneer de ingrediënten gesmolten zijn roer je alles nog eens goed door elkaar en haal je het mengsel van de warmtebron af.
- Laat het een beetje afkoelen maar niet stollen, en roer de Laveldel etherische olie en/of de vitamine E olie er doorheen.
- Het mengsel is dan klaar om in de potjes te schenken. Je kunt de potjes in één keer volschenken, maar om te voorkomen dat er lucht in je zalf komt is het aan te raden om ze in bijvoorbeeld drie kleinere laagjes af te vullen- en tussendoor voorzichtig de luchtbelletjes er uit te ‘tikken’ of schudden. Let op, eenmaal van de warmtebron af zal het mengsel snel willen stollen, dus wacht niet al te lang met het opgieten van de verschillende laagjes.
- Als je potjes gevuld zijn laat je de zalf rustig afkoelen, terwijl je intussen etiketjes schrijft met daarop de inhoud (goudsbloemzalf) en de datum waarop je het gemaakt hebt.