Klimop Recepten

De Kruidenschool
De krachtige klimmer

De Klimop (Helix Hedera) is voor ons zo gewoon dat we bijna niet naar deze klimmer (tevens kruiper) omkijken. Jammer, want het is een zeer waardevolle plant. Je ziet Klimop door zo’n beetje heel Europa, tegen huizen, in het park, in bossen... 
De Klimop hecht zich vast met luchtwortels waardoor hij grote hoogten kan bereiken, soms wel 20 meter. Oude gebouwen met poreuze voegen kunnen door al dat geklim op de lange duur schade oplopen, moderne gebouwen hebben hier doorgaans geen last van. En bomen?

In tegenstelling tot wat veel mensen denken is Klimop niet schadelijk voor de bomen waar ze tegenaan groeien. Kijkende naar veel met klimop begroeide bomen, zien we dat klimop geen ingroei in het hout vertoont en dat er ook geen sprake is van insnoering. Slechts zelden groeien ranken op ongelukkige wijze om een tak waardoor deze schade oploopt. Een per ongelukje.
Klimop is geen parasiet, hij concurreert niet met toevoer van licht, voedsel of water van de boom. Sterker nog, de boom en klimop gaan graag samen. De Klimop beschermt de boom tegen te veel zon, te veel verdamping van water, en schade aan de bast.

Flora en fauna:


Ook in het dierenrijk is het een geliefde plant: Het is een schuilplaats voor allerlei vogels en insecten. Tijdens de late bloei, globaal van september t/m december, wanneer de meeste voedselgevende planten al weer verdwenen zijn, trekken de nectarrijke bloemen veel insecten aan. Ook de zwarte besjes die zich na de bloei vormen zijn in trek, ze zijn welkom wintervoedsel van vogels. 

Flora en fauna:


Ook in het dierenrijk is het een geliefde plant: Het is een schuilplaats voor allerlei vogels en insecten. Tijdens de late bloei, globaal van september t/m december, wanneer de meeste voedselgevende planten al weer verdwenen zijn, trekken de nectarrijke bloemen veel insecten aan. Ook de zwarte besjes die zich na de bloei vormen zijn in trek, ze zijn welkom wintervoedsel van vogels. 


En de mens? De Klimop zou de Klimop niet zijn als ze niet ook ons geschenken zou brengen.

En de mens? De Klimop zou de Klimop niet zijn als ze niet ook ons geschenken zou brengen:


De Klimop in de Kruidengeneeskunde:


Deze plant kent veel geneeskrachtige eigenschappen. De voornaamste: ze bevordert het ophoesten van slijm bij luchtwegklachten, kan ingezet worden bij diverse huidklachten en kan hulp bieden bij allergische reacties op bijensteken. Het wordt voornamelijk uitwendig (theekompres, zalf) gebruikt. Bij inwendig gebruik wordt enkel een hoog verdunde tinctuur van het blad toegepast, verdund in verband met de hoge hoeveelheid prikkelende stoffen die de Klimop bevat. De bessen zijn voor de mens zelfs giftig! Het gebruik van de Klimop in de Homeopathie wordt als veiliger beschouwd.

(*Let op: ga niet zelf thuisdokteren. Bepaalde kruiden kennen contra-indicaties en nevenwerkingen, overleg altijd met een arts/deskundige als je het gebruik van geneeskrachtige kruiden overweegt.)



Bonus: Huis-tuin-en-keukenmiddel maken:


Net zoals de Kastanje (zie ook mijn andere blog) bevat de Klimop veel saponinen. Saponine is een zepige stof die vet oplost, waardoor we de Klimop goed kunnen verwerken tot schoonmaakmiddelen. Hieronder een recept om heel eenvoudig zelf wasmiddel te maken:

Recept klimop-wasmiddel


Benodigdheden:

  • 50 gr. Blad (zonder steel)
  • 1 liter water
  • pan
  • theedoek
  • schone fles met dop

Werkwijze:

  • Pluk de bladeren zonder steel.
  • Weeg 50 g af en doe ze in een blender.
  • Voeg er 1 liter water aan toe en mix.
  • Giet het mengsel in een kookpot en breng zachtjes aan de kook.
  • Laat nog 2 minuutjes doorkoken en haal de pot van het vuur.
  • Giet het afgekoelde afkooksel door een theedoek en doe in een fles.

Houdbaarheid:

  • Enkele weken op een koele plaats. De Saponinen in klimop hebben schimmelwerend en antibacteriële stoffen, waardoor dit afkooksel relatief lang houdbaar is.

Recept klimop-wasmiddel


Benodigdheden:

  • 50 gr. Blad (zonder steel)
  • 1 liter water
  • pan
  • theedoek
  • schone fles met dop

Werkwijze:

  • Pluk de bladeren zonder steel.
  • Weeg 50 g af en doe ze in een blender.
  • Voeg er 1 liter water aan toe en mix.
  • Giet het mengsel in een kookpot en breng zachtjes aan de kook.
  • Laat nog 2 minuutjes doorkoken en haal de pot van het vuur.
  • Giet het afgekoelde afkooksel door een theedoek en doe in een fles.

Houdbaarheid:

  • Enkele weken op een koele plaats. De Saponinen in klimop hebben schimmelwerend en antibacteriële stoffen, waardoor dit afkooksel relatief lang houdbaar is.

Zo wordt een wasje draaien een stuk leuker, veel plezier met het maken!


Gerry

Vond je deze blog leuk? Deel hem gerust!

Misschien vind je deze blogs ook leuk:

Zelf fermenteren Recept Kruidenschool
29 september 2025
DYI Fermenteren: gezond, lekker én goedkoop! Voedsel krijgt meer smaak en is langer houdbaar. Als bonus ontstaan er vaak probiotica die onze darmflora ondersteunen.
Nieuwsbrief Kruidenschool augustus 2025
25 augustus 2025
Veelzijdige geneeskracht van de Braam, Vakopleiding Kruidengeneeskunde, Kruidentuin, Kortingscode cursus: De overgang: een holistische benadering. Nieuwsbrief De Kruidenschool
Braam geneeskracht Kruidenschool
door De Kruidenschool 20 augustus 2025
Wist je dat in de Kruidengeneeskunde gebruik wordt gemaakt van de geneeskracht van het volwassen braamblad? Lees hier meer en ga zelf aan de slag met de recepten
Meer posts

Misschien vind je deze blogs ook interessant:

Zelf fermenteren Recept Kruidenschool
29 september 2025
DYI Fermenteren: gezond, lekker én goedkoop! Voedsel krijgt meer smaak en is langer houdbaar. Als bonus ontstaan er vaak probiotica die onze darmflora ondersteunen.
Nieuwsbrief Kruidenschool augustus 2025
25 augustus 2025
Veelzijdige geneeskracht van de Braam, Vakopleiding Kruidengeneeskunde, Kruidentuin, Kortingscode cursus: De overgang: een holistische benadering. Nieuwsbrief De Kruidenschool
Braam geneeskracht Kruidenschool
door De Kruidenschool 20 augustus 2025
Wist je dat in de Kruidengeneeskunde gebruik wordt gemaakt van de geneeskracht van het volwassen braamblad? Lees hier meer en ga zelf aan de slag met de recepten
Vlier Nieuwsbrief Kruidenschool
30 mei 2025
Nieuwe kruidentuin, Medicinale recepten, Kamille, Goudsbloem, Valeriaan, Scharlei, Sint janskruid, Engelwortel, Melisse, Guldenroede, Honingklaver, Hartgespan,
door De Kruidenschool 16 maart 2025
Verhuis, kruidige maartroerselen en recepten De lente is voelbaar, een (op)nieuw begin. Knoppen staan op het punt van uitbarsten, jong leven laat zijn kenmerkende frisheldere groen boven de donkere aarde zien en vogels kondigen uitbundig de ochtend aan. Het bruist van de nieuwe energie! In deze nieuwsbrief lees je over onze verhuizing, weetjes over diverse voorjaarskruiden en natuurlijk recepten! Verhuis (dichtbij) Ook voor de Kruidenschool breekt een geheel nieuwe cyclus aan: we gaan verhuizen! De bewegingen van deze lente voeren ons naar een nieuwe locatie: Het Groene veld in Amsterdam noord. Een bruisend, lommerrijk gebied op de grens van stad en land waar kunstenaars, buurtbewoners en sociale initiatieven werken aan bijzondere projecten. Vanaf 1 april zullen alle workshops, trainingen en de lessen van de Vakopleiding Kruidengeneeskunde op deze bijzondere plek te volgen zijn, in de sociale ruimte op de begane grond van het Poortgebouw. Het Groene veld is goed bereikbaar met de auto en bevindt zich op ongeveer tien minuten loopafstand van metrostation Amsterdam noord. Ons nieuwe adres vanaf 1 april De Kruidenschool Het Groene Veld (sociale ruimte van het Poortgebouw) G.J. Scheurleerweg 212c 1027 BA Amsterdam We zijn trots dat we hier onze activiteiten verder mogen ontplooien!
door De Kruidenschool 2 februari 2025
Open dag Vakopleiding Kruidengeneeskunde: 13 april 2025 In september start op De Kruidenschool in Amsterdam het nieuwe cursusjaar van de Vakopleiding Kruidengeneeskunde van Het Kruidenrijk. De vierjarige vakopleiding is er voor iedereen die interesse heeft in natuurlijke geneeskunde. Er is geen vooropleiding nodig. Er zijn twee tijdvakken (13:00 tot 14:15 en 14:30 tot 15:45) Geef je tijdig op via onderstaand aanmeldingsformulier want er zijn beperkte plekken. Heb je gereserveerd maar kun je onverhoopt niet kunnen komen? Laat dit dan alsjeblieft weten, mensen op de wachtlijst staan zijn blij met jouw plekje. Let op : vanaf 1 april verhuist De Kruidenschool naar een nieuwe locatie, namelijk: De Kruidenschool Het Groene Veld (sociale ruimte van het Poortgebouw) G.J. Scheurleerweg 212c 1027 BA Amsterdam *De Vakopleiding in Amsterdam wordt gefaciliteerd op de locatie van De Kruidenschool. De opleiding zelf wordt verzorgd door Het Kruidenrijk. Voor meer informatie over de opleiding of direct inschrijven kun je terecht op de website van het Kruidenrijk .`.
DIY cadeautjes natuurlijke verzorgingsproducten De Kruidenschool
door De Kruidenschool 11 december 2024
Met deze recepten voor natuurlijke verzorgingsproducten wordt cadeautjes maken een feestje! Leuk om weg te geven maar natuurlijk ook lekker om zelf te gebruiken.
Appel-glĂĽhwein recept voor warme appelsap met specerijen - non alcoholische glĂĽhwein
door De Kruidenschool 6 december 2024
Appelsap-glüh 'wein' - Een winters recept voor een alcoholvrije variant van glühwein met verwarmende specerijen dat doet denken aan de smaak van 'vloeibare appeltaart'
Kerstmarkt 2024 - Kruidenschool
door De Kruidenschool 29 november 2024
Kom zelf kruidige cadeautjes maken voor een klein prijsje bij De Kruidenschool op de duurzame kerstmarkt! Leuk om weg te geven of zelf te gebruiken.
door De Kruidenschool 31 oktober 2024
Een bijzonder specerij die ons hart verwarmt Stoofpeertjes, appeltaart, een snuifje over de appelmoes, zoete broodjes, hartiger oosterse gerechten: Kaneel is het kruid dat ons verwarmt en vrolijk maakt, speciaal tijdens de koudere dagen. Historie Kaneel kent een lange geschiedenis, het wordt al eeuwenlang in verschillende culturen gebruikt. Zo werd kaneel gebruikt door de oude Egyptenaren als onderdeel in hun balsemproces, gebruikten de Romeinen kaneel als parfum, wordt kaneel in de bijbel genoemd als ingrediënt voor heilige zalfolie en was het kruid in de Middeleeuwen zo waardevol at het meer waard was dan goud! Verschillende soorten kaneel Kaneel is afkomstig van de binnenbast van verschillende boomsoorten uit de Cinnamomum-familie die in tropische klimaten gekweekt worden. We kennen verschillende soorten, in deze blog heb ik het over de Ceylon kaneel die zijn oorsprong vindt in Sri Lanka (dat voorheen de naam Ceylon droeg). Oogst Voor de oogst wordt de boomschors met een hamer geklopt om de kernschors los te maken. De kernschors wordt in lange repen afgepeld en in lagen gelegd die omkrullen tijdens het droogproces. Vervolgens worden deze, wanneer het droogproces voltooid is, tot kleine stokjes (kaneelpijpjes) gehakt. Wat een werk hè? En wist je dat schors pas na twee à drie jaar geoogst kan worden, wanneer de boom volwassen is? Zo ga je dat pijpje kaneel toch met heel andere ogen zien Gezondheidsvoordelen Aan kaneel wordt een scala aan geneeskrachtige eigenschappen toegeschreven. De wetenschap buigt zich hier met interesse over (*meer onderzoek is nodig) Zo wordt er onder andere geschreven dat het een antioxidante, ontstekingsremmende, antimicrobiële en schimmeldodende werking zou hebben en verschillende bronnen hebben het erover dat kaneel de insulinegevoeligheid- en vetstofwisseling positief kan beïnvloeden. Te denken valt bijvoorbeeld aan een lepeltje honing met kaneel bij hoest, beiden werken ontstekingsremmend en antimicrobieel. Een geraspt appeltje met een snufje kaneel bij misselijkheid. Wanneer men weinig tot geen eetlust heeft kan dit een goed te verdragen hapje zijn waardoor men toch iets binnenkrijgt. Of een voedzaam 'anti oxidant' ontbijtje van warme havermout met een snufje kaneel en blauwe bessen (de bessen niet mee laten koken). Zo simpel kan het zijn. (Voor medicinale toepassingen kan men zich beter laten begeleiden door een deskundige) Essentiële olie Naast het gebruik in onze voeding is er ook een mooie essentiële olie van kaneel verkrijgbaar. De geur is zeer krachtig, warm-kruidig, zoet en typisch voor kaneel. Het vormt een belangrijke component in oriëntaalse parfums. Ook over de etherische olie kan men lezen dat deze antibacterieel, mogelijk anti- viraal, schimmeldodend , antiseptisch, parasietenbestrijdend, licht krampstillend, sterk doorbloedingsbevorderend en samentrekkend werkt. Kaneel werkt verwarmend waardoor spanningen in het lichaam afnemen. Veel crèmes en oliën tegen spierpijn bevatten om die reden ook kaneel. Omdat etherische olie als het ware de ‘essentie’ van de plant bevat, werkt deze vele malen sterker dan de kaneel in onze voeding. *Net als vele andere kruiden kent Kaneel ook contra-indicaties. Af en toe een snufje kaneel door de voeding kan als relatief veilig beschouwd worden, extra voorzichtigheid is geboden (bij met name het gebruik van de etherische olie) door onder meer zwangeren, baby’s, jonge kinderen, mensen met diabetes/diabetes medicatie en mensen met hart/doorbloedingsproblematiek of medicatie. Raadpleeg in dat geval een deskundige alvorens kaneel te gebruiken.

Workshops en Cursussen: