Mooie Meibloeier:
De Meidoorn is een bijzondere boom. Sinds mensenheugenis worden in verschillende religies en volksgebruiken aan de meidoorn bijzondere krachten toegekend: Ze staat onder andere voor hoop en trouw, en zou beschermen tegen bliksem, storm en heksen.
De boom door de Grieken en Romeinen als heilig beschouwd- en werd vooral bij huwelijksplechtigheden gebruikt. De Germanen en Kelten geloofde dat waar de eik, de es en de meidoorn samen groeiden je elfen kon zien. De Meidoorn werd door hen daarom ook wel ‘Elfenboom’ genoemd.
In Nederland wordt de Meidoorn geassocieerd met IJsheiligen (11,12 en 13 mei) omdat ze in die periode bloeit. De dagen van IJsheiligen is het seintje dat je met een gerust hart planten in de tuin kunt zetten, omdat volgens de volksweerkunde hierna geen nachtvorst meer komt.
RECEPT MEIDOORNSIROOP:
Het is in Mei een feestje om er op uit te gaan en bloesems te oogsten! De meeste mensen weten wel dat je van de Vlierbloesem heerlijke siroop- en bijvoorbeeld pannenkoekjes kunt maken, maar wist je dat je dit ook kunt doen met Meidoornbloesem? Ook deze bloemetjes zijn zacht en zoet en geven een bijzondere smaak aan siropen en baksels. Uiteraard oogsten we niet teveel, alleen wat we nodig hebben, zodat vlinders, bijen en vogels ook van de Meidoorn kunnen genieten.
*Let op, naast de meidoorn met de witte bloesem is er ook een variant met roze/rode bloesem, de laatste moet je niet gebruiken. Mensen met onderliggende kwalen zoals hart- en bloeddrukklachten kunnen beter in overleg met een deskundige Meidoorn gebruiken.
Benodigheden en werkwijze:
- Zorg er voor dat je oogst op een mooie droge dag, op een schone plek zonder vervuiling (uitlaatgassen, industrie, hondenuitlaatplek...)
- Oogst de geopende bloesems met respect voor de boom. Er mogen best een paar blaadjes aan blijven zitten.
- Doe de bloesem in een pan en giet er water op totdat ze net onderstaan.
- Breng dit langzaam aan de kook, zodra het kookt haal je de pan van het vuur.
- Leg de deksel op de pan en laat het een aantal uren staan.
- Zeef af (druk de bloesems goed uit om alle sappen er uit te krijgen) en voeg per liter 500 gram suiker en het sap van een citroen toe.
- Dit breng je vervolgens weer eventjes aan de kook zodat de suiker goed oplost.
- Laat afkoelen, en giet het in een glazen potje of flesje om te bewaren.
RECEPT MEIDOORN LIKEUR:
Wil je ook vast inspiratie voor het najaar? Op mijn
blog
‘meidoorn likeur’ vind je een lekker recept voor een afzakkertje dat je van de Meidoornbessen kunt maken.
Geniet van de Meidoorn!
Kruidige Groet,
Gerry
Beeldbron Meidoorn 'stekels': https://commons.wikimedia.org