Vlierbessen Recepten

De Kruidenschool
Onze vriendin in het najaar:

Zoals je misschien al weet kent de Vlier vele toepassingen. Ze kan gebruikt worden om onze gezondheid te ondersteunen, om insecten op afstand te houden en ook in de keuken kunnen we van haar genieten. Zowel de bloesem (bloei mei/juni) als de bessen (augustus/september) zijn medicinaal en kun je op verschillende manieren verwerken tot lekkere en gezonde producten. In mijn voorjaarsblog over de Vlier uit het voorjaar kun je een aantal recepten met Vlierbloesem vinden, in de herfstperiode gebruiken we haar bessen. Deze zitten vol vitaminen, mineralen en antioxidanten die goed zijn voor onze constitutie, precies wat we nodig hebben nu het weer omslaat. Aan de slag dus met de Vlierbes!

Recept Vlierbessensap:
Vlierbessensap is wel iets voor de liefhebber. Het is namelijk STEVIG van smaak, maar geeft ons immuunsysteem een boost dat in de herfst/winterperiode natuurlijk goed van pas komt. Als de smaak je toch iets te sterk is kun je het sap later ook verwerken tot siroop. Hieronder vind je het recept op vlierbessensap te maken.

Vlierbessensiroop:
Om siroop te maken kun je het sap dat we hieronder maken mengen met met 80 ml. Ahornsiroop of 125 gr. suiker, en een paar minuten net onder het kookpunt verwarmen tot de siroop/suiker goed is opgelost. (Het toevoegen van suiker verhoogt de houdbaarheid)

*Let op: Het is belangrijk om Vlierbessen voor consumptie goed en lang genoeg te koken, en het mengsel goed af te zeven zodat de pitjes niet in je product komen. Dit in verband met de blauwzuurglycosiden in pitjes van de bessen!
*Mensen die medicijnen gebruiken (o.a. hartmedicatie) overleggen het best eerst met hun arts voordat ze Vlier gebruiken.

Benodigdheden voor 250 ml. vlierbessensap met verwarmende kruiden:

  • 400 gram vlierbessen
  • 250 ml water
  • geraspte gember (ca 1tl)
  • ¼ tl kaneel
  • 1 kruidnagel
  • 1 schoon potje of flesje van minimaal 250 ml.

Werkwijze

  • Kies een schone plek om bessen te oogsten, dus niet langs een snelweg, industrieterrein etc.
  • Knip met een schaar de rijpe (zwart- en sappige) vlierbessen van de trossen. Pluk alleen wat je nodig hebt, vogels en andere diertjes zijn van dit voedsel afhankelijk om de herfst en winter door te komen. 
  • Haal thuis eventuele onrijpe besjes er tussenuit en knip zoveel mogelijk takjes weg, zodat je bijna alleen rijpe bessen overhoud. 
  • Vervolgens even wassen en laten uitlekken.
  • Doe de vlierbessen samen met de overige ingrediënten in een pannetje en breng aan de kook. 
  • Zodra het kookt zet je het vuur lager tot iets onder het kookpunt.
  • Laat dit 20 a 30 minuten pruttelen, de besjes zullen nu openspringen.
  • Als de kooktijd voorbij is kunnen we het sap van het pulp gaan scheiden door het te zeven door bijvoorbeeld kaasdoek of een fijnmazige zeef.
  • Laat het mengsel uitlekken tot alle sap eruit is.
  • Warm het sap nu nog een keer op tot het net niet kookt. Laat het sap daarna afkoelen.
  • Als het voldoende is afgekoeld vul je flesje of potje met het sap af en sluit ze af. 
  • Bewaar in de koelkast. 

Toepassing:


- Sap: drink het sap preventief- of bij opkomende verkoudheid of griepjes elke dag een klein borrelglaasje. 

- Siroop: Als je van het sap siroop hebt gemaakt gebruik je een halve tot een hele theelepel bij kinderen, en een halve tot een hele eetlepel voor volwassenen.



Benodigdheden voor 250 ml. vlierbessensap met verwarmende kruiden:

  • 400 gram vlierbessen
  • 250 ml water
  • geraspte gember (ca 1tl)
  • ¼ tl kaneel
  • 1 kruidnagel
  • 1 schoon potje of flesje van minimaal 250 ml.

Werkwijze

  • Kies een schone plek om bessen te oogsten, dus niet langs een snelweg, industrieterrein etc.
  • Knip met een schaar de rijpe (zwart- en sappige) vlierbessen van de trossen. Pluk alleen wat je nodig hebt, vogels en andere diertjes zijn van dit voedsel afhankelijk om de herfst en winter door te komen. 
  • Haal thuis eventuele onrijpe besjes er tussenuit en knip zoveel mogelijk takjes weg, zodat je bijna alleen rijpe bessen overhoud. 
  • Vervolgens even wassen en laten uitlekken.
  • Doe de vlierbessen samen met de overige ingrediënten in een pannetje en breng aan de kook. 
  • Zodra het kookt zet je het vuur lager tot iets onder het kookpunt.
  • Laat dit 20 a 30 minuten pruttelen, de besjes zullen nu openspringen.
  • Als de kooktijd voorbij is kunnen we het sap van het pulp gaan scheiden door het te zeven door bijvoorbeeld kaasdoek of een fijnmazige zeef.
  • Laat het mengsel uitlekken tot alle sap eruit is.
  • Warm het sap nu nog een keer op tot het net niet kookt. Laat het sap daarna afkoelen.
  • Als het voldoende is afgekoeld vul je flesje of potje met het sap af en sluit ze af. 
  • Bewaar in de koelkast. 

Toepassing:


- Sap: drink het sap preventief- of bij opkomende verkoudheid of griepjes elke dag een klein borrelglaasje. 

- Siroop: Als je van het sap siroop hebt gemaakt gebruik je een halve tot een hele theelepel bij kinderen, en een halve tot een hele eetlepel voor volwassenen.




Op je gezondheid!


Gerry

Vond je deze blog leuk? Deel hem gerust!

Misschien vind je deze blogs ook leuk:

Zelf fermenteren Recept Kruidenschool
29 september 2025
DYI Fermenteren: gezond, lekker én goedkoop! Voedsel krijgt meer smaak en is langer houdbaar. Als bonus ontstaan er vaak probiotica die onze darmflora ondersteunen.
Nieuwsbrief Kruidenschool augustus 2025
25 augustus 2025
Veelzijdige geneeskracht van de Braam, Vakopleiding Kruidengeneeskunde, Kruidentuin, Kortingscode cursus: De overgang: een holistische benadering. Nieuwsbrief De Kruidenschool
Braam geneeskracht Kruidenschool
door De Kruidenschool 20 augustus 2025
Wist je dat in de Kruidengeneeskunde gebruik wordt gemaakt van de geneeskracht van het volwassen braamblad? Lees hier meer en ga zelf aan de slag met de recepten
Meer posts

Misschien vind je deze blogs ook interessant:

Zelf fermenteren Recept Kruidenschool
29 september 2025
DYI Fermenteren: gezond, lekker én goedkoop! Voedsel krijgt meer smaak en is langer houdbaar. Als bonus ontstaan er vaak probiotica die onze darmflora ondersteunen.
Nieuwsbrief Kruidenschool augustus 2025
25 augustus 2025
Veelzijdige geneeskracht van de Braam, Vakopleiding Kruidengeneeskunde, Kruidentuin, Kortingscode cursus: De overgang: een holistische benadering. Nieuwsbrief De Kruidenschool
Braam geneeskracht Kruidenschool
door De Kruidenschool 20 augustus 2025
Wist je dat in de Kruidengeneeskunde gebruik wordt gemaakt van de geneeskracht van het volwassen braamblad? Lees hier meer en ga zelf aan de slag met de recepten
Vlier Nieuwsbrief Kruidenschool
30 mei 2025
Nieuwe kruidentuin, Medicinale recepten, Kamille, Goudsbloem, Valeriaan, Scharlei, Sint janskruid, Engelwortel, Melisse, Guldenroede, Honingklaver, Hartgespan,
door De Kruidenschool 16 maart 2025
Verhuis, kruidige maartroerselen en recepten De lente is voelbaar, een (op)nieuw begin. Knoppen staan op het punt van uitbarsten, jong leven laat zijn kenmerkende frisheldere groen boven de donkere aarde zien en vogels kondigen uitbundig de ochtend aan. Het bruist van de nieuwe energie! In deze nieuwsbrief lees je over onze verhuizing, weetjes over diverse voorjaarskruiden en natuurlijk recepten! Verhuis (dichtbij) Ook voor de Kruidenschool breekt een geheel nieuwe cyclus aan: we gaan verhuizen! De bewegingen van deze lente voeren ons naar een nieuwe locatie: Het Groene veld in Amsterdam noord. Een bruisend, lommerrijk gebied op de grens van stad en land waar kunstenaars, buurtbewoners en sociale initiatieven werken aan bijzondere projecten. Vanaf 1 april zullen alle workshops, trainingen en de lessen van de Vakopleiding Kruidengeneeskunde op deze bijzondere plek te volgen zijn, in de sociale ruimte op de begane grond van het Poortgebouw. Het Groene veld is goed bereikbaar met de auto en bevindt zich op ongeveer tien minuten loopafstand van metrostation Amsterdam noord. Ons nieuwe adres vanaf 1 april De Kruidenschool Het Groene Veld (sociale ruimte van het Poortgebouw) G.J. Scheurleerweg 212c 1027 BA Amsterdam We zijn trots dat we hier onze activiteiten verder mogen ontplooien!
door De Kruidenschool 2 februari 2025
Open dag Vakopleiding Kruidengeneeskunde: 13 april 2025 In september start op De Kruidenschool in Amsterdam het nieuwe cursusjaar van de Vakopleiding Kruidengeneeskunde van Het Kruidenrijk. De vierjarige vakopleiding is er voor iedereen die interesse heeft in natuurlijke geneeskunde. Er is geen vooropleiding nodig. Er zijn twee tijdvakken (13:00 tot 14:15 en 14:30 tot 15:45) Geef je tijdig op via onderstaand aanmeldingsformulier want er zijn beperkte plekken. Heb je gereserveerd maar kun je onverhoopt niet kunnen komen? Laat dit dan alsjeblieft weten, mensen op de wachtlijst staan zijn blij met jouw plekje. Let op : vanaf 1 april verhuist De Kruidenschool naar een nieuwe locatie, namelijk: De Kruidenschool Het Groene Veld (sociale ruimte van het Poortgebouw) G.J. Scheurleerweg 212c 1027 BA Amsterdam *De Vakopleiding in Amsterdam wordt gefaciliteerd op de locatie van De Kruidenschool. De opleiding zelf wordt verzorgd door Het Kruidenrijk. Voor meer informatie over de opleiding of direct inschrijven kun je terecht op de website van het Kruidenrijk .`.
DIY cadeautjes natuurlijke verzorgingsproducten De Kruidenschool
door De Kruidenschool 11 december 2024
Met deze recepten voor natuurlijke verzorgingsproducten wordt cadeautjes maken een feestje! Leuk om weg te geven maar natuurlijk ook lekker om zelf te gebruiken.
Appel-glĂĽhwein recept voor warme appelsap met specerijen - non alcoholische glĂĽhwein
door De Kruidenschool 6 december 2024
Appelsap-glüh 'wein' - Een winters recept voor een alcoholvrije variant van glühwein met verwarmende specerijen dat doet denken aan de smaak van 'vloeibare appeltaart'
Kerstmarkt 2024 - Kruidenschool
door De Kruidenschool 29 november 2024
Kom zelf kruidige cadeautjes maken voor een klein prijsje bij De Kruidenschool op de duurzame kerstmarkt! Leuk om weg te geven of zelf te gebruiken.
door De Kruidenschool 31 oktober 2024
Een bijzonder specerij die ons hart verwarmt Stoofpeertjes, appeltaart, een snuifje over de appelmoes, zoete broodjes, hartiger oosterse gerechten: Kaneel is het kruid dat ons verwarmt en vrolijk maakt, speciaal tijdens de koudere dagen. Historie Kaneel kent een lange geschiedenis, het wordt al eeuwenlang in verschillende culturen gebruikt. Zo werd kaneel gebruikt door de oude Egyptenaren als onderdeel in hun balsemproces, gebruikten de Romeinen kaneel als parfum, wordt kaneel in de bijbel genoemd als ingrediënt voor heilige zalfolie en was het kruid in de Middeleeuwen zo waardevol at het meer waard was dan goud! Verschillende soorten kaneel Kaneel is afkomstig van de binnenbast van verschillende boomsoorten uit de Cinnamomum-familie die in tropische klimaten gekweekt worden. We kennen verschillende soorten, in deze blog heb ik het over de Ceylon kaneel die zijn oorsprong vindt in Sri Lanka (dat voorheen de naam Ceylon droeg). Oogst Voor de oogst wordt de boomschors met een hamer geklopt om de kernschors los te maken. De kernschors wordt in lange repen afgepeld en in lagen gelegd die omkrullen tijdens het droogproces. Vervolgens worden deze, wanneer het droogproces voltooid is, tot kleine stokjes (kaneelpijpjes) gehakt. Wat een werk hè? En wist je dat schors pas na twee à drie jaar geoogst kan worden, wanneer de boom volwassen is? Zo ga je dat pijpje kaneel toch met heel andere ogen zien Gezondheidsvoordelen Aan kaneel wordt een scala aan geneeskrachtige eigenschappen toegeschreven. De wetenschap buigt zich hier met interesse over (*meer onderzoek is nodig) Zo wordt er onder andere geschreven dat het een antioxidante, ontstekingsremmende, antimicrobiële en schimmeldodende werking zou hebben en verschillende bronnen hebben het erover dat kaneel de insulinegevoeligheid- en vetstofwisseling positief kan beïnvloeden. Te denken valt bijvoorbeeld aan een lepeltje honing met kaneel bij hoest, beiden werken ontstekingsremmend en antimicrobieel. Een geraspt appeltje met een snufje kaneel bij misselijkheid. Wanneer men weinig tot geen eetlust heeft kan dit een goed te verdragen hapje zijn waardoor men toch iets binnenkrijgt. Of een voedzaam 'anti oxidant' ontbijtje van warme havermout met een snufje kaneel en blauwe bessen (de bessen niet mee laten koken). Zo simpel kan het zijn. (Voor medicinale toepassingen kan men zich beter laten begeleiden door een deskundige) Essentiële olie Naast het gebruik in onze voeding is er ook een mooie essentiële olie van kaneel verkrijgbaar. De geur is zeer krachtig, warm-kruidig, zoet en typisch voor kaneel. Het vormt een belangrijke component in oriëntaalse parfums. Ook over de etherische olie kan men lezen dat deze antibacterieel, mogelijk anti- viraal, schimmeldodend , antiseptisch, parasietenbestrijdend, licht krampstillend, sterk doorbloedingsbevorderend en samentrekkend werkt. Kaneel werkt verwarmend waardoor spanningen in het lichaam afnemen. Veel crèmes en oliën tegen spierpijn bevatten om die reden ook kaneel. Omdat etherische olie als het ware de ‘essentie’ van de plant bevat, werkt deze vele malen sterker dan de kaneel in onze voeding. *Net als vele andere kruiden kent Kaneel ook contra-indicaties. Af en toe een snufje kaneel door de voeding kan als relatief veilig beschouwd worden, extra voorzichtigheid is geboden (bij met name het gebruik van de etherische olie) door onder meer zwangeren, baby’s, jonge kinderen, mensen met diabetes/diabetes medicatie en mensen met hart/doorbloedingsproblematiek of medicatie. Raadpleeg in dat geval een deskundige alvorens kaneel te gebruiken.

Workshops en Cursussen: